Astma- och allergiförbundet rekryterar tidigare Landskronapolitiker

Erik Raita jobbar nu på Astma- och allergiförbundet.
Erik Raita var tidigare moderaternas första namn i Landskrona men trots detta blev han inte kommunalråd. Idag jobbar han på Astma- och allergiförbundet.

Vi noterar att den tidigare Landskronapolitikern Erik Raita nyligen började arbeta på Astma- och allergiförbundet i rollen som opinionsstrateg. Han har ett förflutet som förstanamn på Moderaternas kommunfullmäktigelista i valet 2014 samt som lokal föreningsordförande. I rollen som opinionsstrateg ska han arbeta med projektet Bra mat för alla, där Astma- och allergiförbundet vill att det startas upp ett nationellt kunskapscentrum för matallergi och annan matöverkänslighet.

Projektet Bra mat för alla har pågått sedan 2018 och målsättningen är att det ska startas upp ett nationellt kunskapscentrum för matallergi och annan matöverkänslighet. Projektet drivs av Astma- och allergiförbundet, tillsammans med Centrum för Allergiforskning (CfA) på Karolinska Institutet samt Livsmedelsföretagen (Li). Nyligen rekryterade Astma- och allergiförbundet Landskronasonen Erik Raita i rollen som opinionsstrateg.
– Vi är glada att hälsa Erik välkommen till Astma- och allergiförbundet och jag är övertygad om att hans erfarenhet av politisk opinionsbildning ska ge ytterligare fart på det viktiga arbetet med att få till ett nationellt kunskapscentrum för matallergi och matöverkänslighet. Allt för många drabbas av kunskapsbrister när det gäller matallergi, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Astma- och allergiförbundet.

Omkring 20 procent av Sveriges befolkning har någon sorts överkänslighet för mat, varav omkring 10 procent har läkardiagnosticerad matallergi. Det innebär att omkring 2 miljoner människor i Sverige inte kan äta all mat utan behöver hjälp från samhället med säkra rutiner och bra information om vad maten innehåller. Det gäller förpackad och oförpackad mat såväl som restaurangmat.
– Jag hoppas att min erfarenhet kan bidra till att vi kan få till ett nationellt kunskapscentrum och därmed ta ett viktigt kliv för att underlätta vardagen för de som lever med matallergi. Det är inte meningen att du ska vara orolig över vad du har på tallriken, säger Erik Raita, opinionsstrateg på Astma- och allergiförbundet.

Erik Raita har tidigare varit föreningsordförande för Moderaterna i Landskrona, gruppledare för Moderaternas kommunfullmäktigegrupp samt toppade kommunfullmäktigelistan i valet 2014. Han har även arbetat som Public Affairs-konsult på kommunikationsbyrån Geelmuyden Kiese samt varit kommunikationschef för Moderaterna i Uppsala län. Nu senast kommer han från rollen som politisk sekreterare på Lidingö. Landskrona ligger honom alltid varmt om hjärtat.
– Landskrona besöker jag så ofta jag kan. I och med Corona har det blivit svårare, men jag är hemma då och då för att träffa min familj. Senast var jag hemma i februari, avslutar han.

Till arkivet