Han lobbar för lokal matkultur

Poul W Lorenzen slår ett slag för den lokala matkulturen med sin Facebookgrupp - Landskronamat.
Poul W Lorenzen slår ett slag för den lokala matkulturen med sin Facebookgrupp – Landskronamat.

På bara ett par dagar har sjömanskocken Poul W Lorenzen fått 2300 medlemmar till sin nystartade grupp, Landskronamat, på Facebook.

Poul W Lorenzen – presentation överflödig. Under pandemiåret har Landskronaprofilen dagligen lagt upp en bild på sin mor Else tillsammans med den maträtt han lagat till henne.
– Det har varit en självklarhet för mig att ta hand om min mamma i dessa svåra tider. Jag är rädd för covid-19 men så snart jag fått vaccin kommer jag att åka ut på sjön igen, säger kocken som på flera sätt varit flitigare än någonsin på sociala medier och som nu alltså också startat gruppen ”Landskronamat” på Facebook.
– Jag skapade sidan för att sprida glädje och hjälpa restauranger, caféer, gatukök, pizzerior, mataffärer i Landskrona med att synas, säger han och berättar vad som fick honom att göra slag i saken.

– Jag har haft tankar på detta ett tag. Men du vet, ibland blir man inte färdig att komma till skott. Men så hörde Olu Ericsson av sig. Vi jobbade tillsammans på Restaurang Gränden en gång i tiden.  Hon undrade om jag hade receptet till limesmöret som vi hade till fiskplankan och det triggade igång mig, berättar Poul W Lorenzen som redan hunnit med att presentera små anekdoter om allt från Malmqvist Livs grönkålssoppa till de brummande kaffemopederna längs med havspromenaden.
– Landskrona stad har uppmanat företagare att synas på sociala nätverk för sin marknadsföring. Det är dock inte alltid det lättaste. Många inom matbranschen är mycket duktiga på det dom gör. Jag skulle kunna jämföra dom med konstnärer. De brinner för sin matlagning och det tar tid att göra det bra. Då är det inte alltid så enkelt att bara lägga upp inlägg på sociala medier och tro att det ska ha effekt. Det krävs att man har många trogna följare med det specifika intresset för mat och dryck. Det har jag, så därför hoppas jag nu kunna hjälpa till.

Poul W Lorenzen som många minns som krögare på Restaurang Seglarpaviljongen slår även ett slag för Landskrona Direkts Lunchguide.
– Jag märkte direkt att om jag skickade in min lunchmeny lite sent så hade jag betydligt färre matgäster den dagen.  Att synas och nå ut till många är viktigt, betonar han.

För var direktreklam i brevlådan melodin.
– 1996 när jag startade min restaurang sprang jag flera nätter i veckan och delade ut reklam i brevlådor. Det var före sociala medier.  Med sidan Landskronamat vill jag berättar om restaurang- och matstaden Landskrona.  Jag kan utlova nostalgi från förr likväl som information om vad som händer i Landskrona idag, säger Poul W Lorenzen och det bubblar om honom när han får prata sig varm för det som ligger honom närmst hjärtat.

Återta titeln som krogtätast i landet
– Landskrona var Sveriges krogtätaste stad när jag var krögare och jag vill jobba på att den  ska blommar upp igen. Vi har nya duktiga krögare och en stad i utveckling så detta bör ligga i allas intresse. Jag hoppas att Landskronamat ska bli en trevlig guide över allt som har med mat i stan att göra och kan vara bra för Landskronabor likväl som för turister.

Man får inte glömma att fika
Så långt komna i intervjun trollar Poul W Lorenzen fram ett par konditoripåsar. Snabbt och enkelt skapas ett bulle med bulle till alla närvarande.
– Bulle med bulle härstammar som vi alla vet från Landskrona, säger han med en blinkning.
– Och den ska naturligtvis göras med en äkta arraksbulle som läggs i frallan. Daniel Glantz Persson har gjort ett fantastiskt arbete med att skapa ”Bulle med bulle-dagen” men jag förstår inte att det ibland presenteras med fel recept, säger han och skrattar hjärtligt.

– För övrigt har jag fler grejor på gång med just arrakasbullar. Mer om det kommer på sidan liksom att Budapestlängden har sitt ursprung i Landskrona.

Tvära är kasten när Poul W Lorenzens i nästa andetag berättar om alla smarriga lilafärgade bakverk och glassar som man kan göra av den filippinska roten ube.  Frågan är vad har det har med Landskrona att göra.
– Ibland räcker det att kocken är från stan, säger han och firar av ett nytt garv.

– Flera av de mest framgångsrika kockarna inom den svenska gastronomin har kopplingar till stan. Då tänker jag inte enbart på Daniel Berlin. Vi har exempelvis Gustav Trägårdh som länge tillhört toppkockarna i landet. Han är kommer från Ålabodarna. Sen har vi förstås vårt senaste stjärnskott, Alex Nietosvuori, vars restaurang Hjem i norra England nyligen fick en stjärna i Guide Michelin.

– Sen kommer jag förstås att skriva om Röe Lasse, Vallgravs Lennart, Arne Andersson, Lars Bogren och självklart om kocklärare Björn Wingårdh som inte bara borde ha en minnessten på Järnvägsgatan, han skulle minsann ha en egen staty i Landskrona, avslutar Poul W Lorenzon och hälsar alla matglada välkomna att bli medlemmar i gruppen Landskronamat på Facebook.

Restaurang Grändens berömda fiskplanka på piggvar med limesmör, här i Poul W Lorenzens tappning.
– Enligt mig är det den godaste fiskplanka som har serverats i Landskrona. Det var Fritte och Gille som skapade denna rätt och jag måste säga att de var superkreativa. Grändens maträtter var alltid spännande, fantasifullt överdekorerade och mycket smakrika samtidigt gjorda på de klassiska grunderna.
Till arkivet