Läget i Landskrona

Vi noterar att det satts ljus i rondellen mellan Strandvägen och Erikstorpsvägen.
Vi noterar att det i veckan monterats ljus i rondellen mellan Strandvägen och Erikstorpsvägen.

Smittspridningen i Landskrona har legat på ett konstant läge men börjar åter röra på sig åt fel håll.  Vecka 9 rapporterades totalt 62 fall i kommunen och vecka 10 noteras 72 fall. Och med tanke på veckans utbrott i Häljarp så lär kurvan fortsatt stiga.

För första gången sedan pandemins utbrott rapporterar omsorgsförvaltningen att de varken har någon medarbetare eller brukare med en pågående covid-19 infektion. Läget är stabilt och vaccineringen fortskrider, dock i en långsammare takt än beräknat. 

Stoppet av Astra Zenecas vaccin i kombination med försenade leveranser till Sverige gör att vaccinationen av exempelvis LSS-brukare och personal inte kan fortskrida enligt plan. Även vaccinationen av hemsjukvårdspatienten och dess hushållskontakt tappar fart. Denna grupp beräknas ha fått dos två i första veckan av april. 

Till följd av att ett tiotal pedagoger samt en handfull elever på Sandåkerskolan testats positivt för covid-19 beslutade utbildningsförvaltningen på torsdagskvällen att samtliga elever på skolan övergår till fjärrundervisning till och med tisdag 23 mars. Läs mer i annan artikel.

Smittskydd Skåne bedömer utifrån det långsamt sjunkande smittotalet i Skåne att elever i högstadiet och gymnasiet stegvis bör kunna återgå till närundervisning efter påsklovet. Utbildningsförvaltningen i Landskrona har därför beslutat att högstadieskolorna går tillbaka till närundervisning från och med tisdag vecka 14, den 6 april. Beslut kring hur gymnasiets återgång ska se ut fattas på onsdag 24 mars.
– Som smittspridningen utvecklats de senaste veckorna är vår bedömning att det gradvis går att öppna upp för mer närundervisning med fler elever på plats i skolan efter påsklovet. Vår rekommendation är att två tredjedelar av eleverna i gymnasiet kan vara på plats i skolan och för högstadiet är rekommendationerna att så många som möjligt ska erbjudas undervisning i skolan, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Stängt!
Kulturverksamheter i Landskrona håller fortsatt stängt liksom träningsanläggningar inomhus för personer födda 2001 och tidigare. Karlslundsbadet håller fortsatt stängt för allmänheten. Beslutet gäller till och med den 7 april med möjlighet att öppna upp tidigare om nya rekommendationer tillkommer eller läget förändras till det bättre.

Brittiska virusvarianten vanlig
Den brittiska virusvarianten står nu för knappt 50 procent av de positiva fallen i Skåne. Samhällsspridningen är fortsatt hög. Det är viktigt att alla fortsätter att följa regler och rekommendationer för att bromsa smittspridningen av covid-19. Ett representativt urval av de positiva proverna för covid-19 i Skåne sekvenseras sedan slutet av januari. Det innebär att man i laboratorium analyserar virusets genetiska sammansättning. Syftet är att upptäcka och följa förekomsten av nya varianter som till exempel skulle kunna vara mer smittsamma, orsaka mer svår sjukdom eller vara mer motståndskraftiga mot vaccin.
– Siffrorna visar att den så kallade brittiska varianten av covid-19 nu blir allt vanligare i Skåne. Den snabba utvecklingen av denna virusmutation ses även i övriga Sverige och många delar av världen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

– Jag förstår att många är trötta på att inte kunna leva som vanligt, men eftersom denna virusvariant bedöms vara mer smittsam är det extra viktigt att vi alla fortsatt följer gällande rekommendationer och lagar ett tag till för att minska risken för smittspridning i samhället.

Samtidigt visar resultaten av sekvenseringen att det inte finns någon spridning av den så kallade sydafrikanska virusvarianten i Skåne.
– Det har endast förekommit enstaka fall och vi har i dagsläget inte sett någon fortsatt spridning av denna variant i Skåne, säger Eva Melander.

På god väg mot tio procent vaccinerade
Enligt Folkhälsomyndigheten nationella databas för vaccinering av covid-19 har hittills 9,4 procent av Landskronaborna fått sin första dos och 4,1 procent sin andra. Genomsnittet i Skåne ligger på 10,1 procent respektive 4,4 procent. En viss eftersläpning finns i statistiken

Till arkivet