Trotjänare lämnar LISA

Gunnar Nilsson är en stor profil inom Landskronaidrotten. - Alla idrottsföreningar i stan har betytt lika mycket för mig, säger han som nu väljer att överlämna ordförandeklubban i Landskrona idrottsföreningars samorganisation till en ny kraft.
Gunnar Nilsson är en stor profil inom Landskronaidrotten.
– Alla idrottsföreningar i stan har betytt lika mycket för mig, säger han som nu väljer att överlämna ordförandeklubban i Landskrona Idrottsföreningars Samorganisation till en ny kraft.

Gunnar Nilsson har varit aktiv inom föreningslivet i Landskrona sedan han var en ung påg. I år fyller han 79 år och har tagit beslutet att han efter 25 år i Landskrona Idrottsföreningars Samorganisations styrelse, varav de sista 15 som ordförande, lägga klubban på hyllan.

På måndag äger ett tungt tronskifte rum inom idrottsrörelsen i Landskrona. Då lämnar nämligen Gunnar Nilsson posten som ordförande i LISA efter 15 år.
– Det är klart att det känns vemodigt men samtidigt ska det bli skönt. Det innebär många ideella arbetstimmar i veckan att vara ordförande i LISA, säger han när Landskrona Direkt träffar honom i hans koloni på Citadellområdet.
– Det blir mycket mer tid över till detta i stället, säger han och ser sig om.
– Sedan ungefär ett år tillbaka promenerar jag också cirka en mil om dagen, oavsett väder. Det kommer jag att fortsätta med. Allt för att hålla mig i form.

Innan Gunnar Nilsson klev in i LISA:s styrelserum för 25 år sedan hade han många år bakom sig i föreningslivet.
– Jag var engagerad i styrelserna i såväl Borstahusens Bollklubb som Bordtennisklubben Scania. Eftersom jag hade polio som liten så var idrottande uteslutet. Men jag gillade föreningstänket. Det var och är en viktig del i folkhemssverige.

Tidigare var det vanligt med eldsjälar som lade all sin fritid i föreningslivet. Gunnar var en av många. Idag är dock de som ideellt lägger själ och hjärta i sina föreningar år efter år allt mer sällsynta.
– Och det är en av våra största utmaningar i framtiden. Att engagera ledare. Allt färre föräldrar vill lägga sin fritid i föreningslivet, siar Gunnar Nilsson.
– En annan utmaning är att fortsätta att stötta föreningarna i allt. Det kan egentligen gälla vad som helst. Det är det som är LISA:s huvuduppgift.

När vi frågar honom vad han tror att han har gjort för skillnad i LISA så svarar han snabbt och tvärsäkert.
– Ingen. Det är många som suttit i styrelsen under åren som hjälpt till.

Han har dock varit med att förändra mycket inom föreningslivet i staden.
– Cityidrotten är ett exempel som verkligen gjort skillnad för Landskrona. Det är jag stolt över att ha varit med om att bygga upp. Allt jobb med karnevalerna har också betytt mycket såväl för mig som för föreningarna. Högt upp på min lista över roliga händelser står även arrangerandet av SM-veckan.

Gunnar Nilsson har även lagt mycket kraft på idrottsgalorna.
– Den första idrottsgalan var fantastisk. Men i och med att vi slog ihop oss med näringslivsgalan så försvann mycket av fokuset på våra fantastiska föreningar och dess ledare, säger Gunnar Nilsson och berättar om en dröm.
– Det hade varit fantastiskt att få uppleva rena idrottsgalor igen där man hyllar föreningslivet och idrottsutövare.

Eldsjälen kommer inte att ingå i LISA:s styrelse. Han kommer dock inte att byta mobilnummer och släppa kontakten helt.
– Nej, det kan jag inte. Jag kommer att hjälpa till om det behövs. Jag har under åren skapat ett stort kontaktnät. Inte bara i Landskrona utan även ute i landet. Jag ingår ju även i styrelsen i Svenska Föreningar vilka bland annat utser årets föreningsvänligaste stad. Den styrelseposten har jag ett år till. Jag tror att mitt kontaktnät kan vara till nytta även fortsättningsvis.

LISA:s årsmöte äger rum på måndag. Den som organisationens valberedning tagit fram som ersättare till Gunnar Nilsson är Patrik ”Pude” Johansson.

Gunnar Nilsson har varit en stor eldsjäl för det lokala idrottslivet i Landskrona. Nu lämnar han dock LISA och den redan så välskötta koloniträdgården på Citadellområdet lär få än mer omvårdnad.
Till arkivet