Dröm förverkligas för tidigare politiker

I torsdags monterades byggkranen som ska se till att huskropparna kan skjuta i höjden till vad som ska bli Brf Lägerplatsen.
I torsdags monterades byggkranen som ska se till att huskropparna kan skjuta i höjden till vad som ska bli Brf Lägerplatsen.

I torsdags restes byggkranen på Lägerplatsen. Därmed kan ett av Landskronas mest segdragna byggprojekt så smått börja skjuta i höjden. Något som faktiskt följs med stort intresse från Höga Kusten, nära nog 100 mil norr om byggplatsen vid Granet.

Byggnadsnämndens före detta ordförande Gerd Bernström bor sedan 10 år tillbaka i Docksta i Västernorrlands län men än i dag minns hon striden för att få bebygga den så kallade Lägerplatsen alldeles intill Granet.
– Herregud, vilket liv det var kring detta, säger hon och minns tillbaka till sin sista mandatperiod i Landskronapolitiken.

Gerd Bernström, tidigare Broberg, var moderat kommunalråd mellan 1991 och 1994 och gjorde politisk comeback för Folkpartiet efter valet 2006. Hon utsågs till stadsbyggnadsnämndens ordförande, efter valsegern och bland de första frågorna hon drev var att hon ville se att Lägerplatsen som skiljer Exercisfältet från Granet skulle bli ett bostadskvarter.
2007 kunde en oenig byggnadsnämnd också fatta beslutet om radhusbebyggelse på tomten.
– Som jag kämpade för detta. Det var återremisser, bordläggande, överklagande med mera, om vart annat, minns hon som idag kan skratta åt den segdragna processen.

Nu byggs 36 bostadsrättslägenheter, där nästan samtliga redan är sålda i vad som heter Brf Lägerplatsen. Lägenheterna är främst treor och fyror men här finns också rymliga tvåor från 60 kvm samt ett par riktigt stora femrummare med beräknad inflyttning våren 2022.
– Det ska bli otroligt intressant och skåda det när allt kommit på plats, säger Gerd Bernström som dock inte har några planer på en återflytt till Landskrona.
– Nej. Vi har en lägenhet i Spanien. Det får räcka. Men jag har många goda vänner kvar Landskrona så minst en gång om året är vi nere och hälsar på. Det är intressant att se den otroliga utveckling som Landskrona genomgått.

Lagom till Lucia 2010 höll Gerd Bernström sitt sista möte som stadsbyggnadsnämndens ordförande: Efter henne tillträdde som bekant Börje Andersson (-).
– Men jag var faktiskt med om att dra upp riktlinjerna för Norra Borstahusen innan jag slutade. Sen är jag glad att jag lyckades få till så att Coop fick öppnat vid Österleden. Tjänstemännen var inte så angelägna att arbeta fram ärendet så jag gjorde det själv, minns Gerd Bernström.
– Det var rent av någon som anmälde mig till Länsstyrelsen men jag var påläst och fick genom så att stormarknaden kunde öppna, avslutar hon.

Tidigare ordföranden i stadsbyggnadsnämnden Gerd Bernström gläds när hon ser bilderna från Lägerplatsen av idag.
– Det är positivt för Landskrona att det kommit igång. Det blir alldeles säkert mycket fina bostäder med ett perfekt läge med närhet till såväl havet som centrum, säger hon.
Gerd Bernström på plats i Rådhuset i samband med att historia skrevs då staden fick sin första kvinnliga kommunfullmäktigeordförande genom tiderna i Gunlög Stenfeldt.

 

Till arkivet