Annons
Fredagen den 17:e september
Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Läget i Landskrona 

En bild i tiden. Badet håller stängt men Lena Lerviks skulptur “Venus” ser ut att anammat den senaste trenden med vinterbad.

I Landskrona fortsätter situationen att förbättras och staden ligger nu något under genomsnittet för Skåne sett till antalet nya covidsmittade.  Under torsdagen rapporterades 81 nya fall för den senaste veckan,  vilken kan jämföras med 109 fall veckan innan dess.

Annons
 

Sett till hela Skåne så tycks de senaste veckornas minskning av antalet smittade nu ha mattats av. Förra veckan låg antalet nyupptäckta fall per dag på cirka 422, under den gångna veckan har siffran inte förändrats utan ligger fortsatt på 423 fall per dag.

Antalet personer som vårdas på sjukhus på grund av covid-19 har dock sjunkit ytterligare. Igår vårdades 131 personer på vårdavdelning och 30 på intensivvårdsavdelning i Skåne. Andelen positiva självtester ligger nu på 10 procent i Skåne jämfört med 13 procent förra veckan och 38 procent när det var som högst. 

Myndigheterna understryker vikten av allas ansvar att fortsätta följa riktlinjer och rekommendationer särskilt eftersom muterade virusvarianter med större smittspridningskraft förekommer i Sverige och Skåne. Enligt Folkhälsomyndigheten är cirka 20 procent av fallen i Skåne den brittiska virusmutationen.

Stabil situation inom hemtjänsten
I slutet av veckan rapporteras tre patienter och två medarbetare ha en pågående covid-19 infektion vilket är en halvering jämfört med förra veckan. Samtliga smittade patienter/brukare återfinns i de särskilda boendena. Inom hemvården är situationen stabil. 

Vaccintillgången är fortsatt begränsad. Inom de särskilda boendena är andra dosen på väg att delas ut. Målsättningen ligger oförändrad från förra veckan och innebär att i mitten av mars ska samtliga inom särskilt boende ha ett fullgott skydd. 

Distansundervisning i åk 7 och 8 fortsätter
Inom utbildningsförvaltningen är läget fortsatt stabilt med normal sjukfrånvaro både bland medarbetare och elever. Huruvida sportlovsledigheten kommer att påverka smittspridningen positivt eller negativt är oklart. Utbildningsförvaltningen har därför beslutat att elever i årskurs sju och åtta fortsätter sin delvisa distansundervisning i ytterligare två veckor efter sportlovet. Beslutet gäller till och med 14 mars.

Stängt på badet
Karlslundsbadet fortsätter att vara stängt. Stadens träningsanläggningar är fortsatt stängda för inomhusträning för personer födda 2001 eller tidigare. Detta beslut gäller fram till den 7 mars. Omklädningsrum och duschar på idrottsanläggningarna kommer att vara fortsatt stängda för att minska risken för smittspridning.

Vaccineringen fortskrider sakta
Enligt Folkhälsomyndigheten nationella databas för vaccinering av covid-19 har hittills 4,2 procent av Landskronaborna fått sin första dos och 0,7 procent sin andra. Genomsnittet i Skåne ligger på 4,5 procent respektive 1,5 procent. En viss eftersläpning finns i statistiken. 

Enligt Region Skånes plan kommer personer som ingår i prioriteringsgrupp 2 kunna erbjudas vaccin från och med mitten av mars. Till gruppen hör bland annat personer över 65 år.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser