Annons
Fredagen den 17:e september
Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Det jäser bland bespisningspersonalen

Matkvalitén och måltidssituationen har kommit ur fokus när det nu pratas om organisationsförändringar inom skolmåltidsverksamheten. Arikvfoto.

Det jäser bland skolmåltidspersonalen efter den aviserade organisationsförändringen som ska träda i kraft den 1 mars.
– Det är väldigt snurrigt ute på arbetsplatserna. Man känner sig som boskap, säger en ur personalen.

Annons
 

Landskrona Direkt har den gångna veckan pratat med flera personer som arbetar inom stadens olika tillagnings- och mottagningskök på skolor och förskolor. Några har vi sökt upp, andra har kontaktat tidningen själva.

Bakgrunden handlar om att fyra tillagningskök stängs och att köken på Seminarieskolan och Västervångskolan får utöka sin kapacitet. För Seminarieskolans del innebär det mer än en fördubbling i antalet tillagade portioner jämfört med idag. Samtidig vill arbetsgivaren, Landskrona stad, införa något man kallar kombitjänster vilket innebär att måltidspersonalen också ska städa på skolorna. Organisationsförändringen innebär också stadigvarande förflyttning av en del personal. Oklart är också vem som ska utföra de drygt 60 timmars arbete om dagen som utgör servering av frukost och mellanmål.

– Målet är att leverera bättre välfärd utan att öka kostnaderna, säger Johan Thernström, TF servicechef vid teknik-och fritidsförvaltningen.

På vilket sätt får Landskronaborna och inte minst skolbarnen en bättre välfärd med den föreslagna organisationen?
– Organisationsförändringen innebär att vi kan använda våra resurser på ett klokare och effektivare sätt, svarar han.

Svaren imponerar inte i verksamheten
– Svammel, kontrar en måltidspersonal med.
– Ärligast hade varit och säga som det är. Detta handlar bara om besparingar.

Buden är stundtals olika när det gäller besparingskraven som finns hos utbildningsförvaltningen. Ledande politiker har talat om åtstramningar på 23 miljoner kronor. Lärarfacket har sagt noll kronor.

Landskrona Direkt vände sig därför direkt till skolchef Fredrik Menkus Wegbratt och undrade helt sonika hur stora besparingskrav ligger det på utbildningsförvaltningen under 2021. 
– Vad gäller 2021 finns inga besparingskrav utifrån lagd budget. UTB är dock angelägna om att alltid vara effektiva i vår organisation för att hålla en sund ekonomi och för att kunna prioritera medel till kärnverksamheten/undervisningen, svarade han.

– Om det nu inte finns ett besparingskrav, vad är det då vi håller på med?, undrar en kökspersonal.

Just nu växer två av skolköken ut ytterligare och det finns de som talar om ”livsmedelsindustrier” och ”stora produktionsanläggningar”.  Från kommunens håll säger man att alla tillstånd finns på plats och att transporterna ej kommer att öka.
– Just nu ligger vi på maxbelastning. Någon ökning av timmar har vi inte sett till. De vill nog att vi ska jobba mer så att det i slutändan blir en besparing.

Välfärd = Långtidsuppvärmda fiskpinnar
På ett av de tidigare tillagningsköken som nu ska bli ett så kallat mottagningskök suckar en anställd.
– Vi är på väg tillbaka till de gamla långtidsuppvärmda fiskpinnarnas tid. Tydligen är bättre välfärd något dom tror kommer med försämrad matkvalitet.

Ett sidospår i debatten har även rört att det på sistone blivit allt mindre portioner på elevernas tallrikar.
”Våra elever tillåts inte bli mätta”, löd exempelvis rubriken till en insändare på Planket här på Landskrona Direkt, undertecknad av oppositionsrådet Fatmir Azemi (S).

– Att maten inte räcker till, som det framskymtat i debatten, är inte konstigt. Skolorna får se till att beställa så att det räcker, säger en måltidspersonal och menar att rektorerna ständigt får påtryckningar om att spara och att det därför beställs för lite mat.

– Så kan man hävda att matsvinnet minskar. Jag skulle vilja uppmana föräldrar att besöka skolmatsalarna. Vi bjuder på maten. Det vi önskar är bara att man sen fyller i en liten enkät om vad man tyckte om maten och måltidssituationen.

Den berörda personalen tillhör alla Kommunal. Landskrona Direkt har försökt nå representanter för fackförbundet för en kommentar, dock utan att ännu lyckats.

På Lärarförbundet följer man ärendet så gott man kan. Rebecka Kainulainen och Göran Andersson ordförande respektive vice ordförande, båda dessutom huvudskyddsombud berättar att de tillskrivit förvaltningschefen för utbildningsförvaltningen samt verksamhetscheferna för förskolan respektive grundskolan.
– Vi har inbjudit till vad vi hoppas på blir ett konstruktivt samtal. Vi vill helt enkelt veta varför detta sker och vem som ska utföra uppgifterna när det nu hamnar i vår förvaltning, säger Göran Andersson.

Läs även:
Besparingar på skolmaten

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser