Ingen varg bekräftad trots flera tips

Dessa spår hittade en boende på Esperanza i sitt potatisland på tisdagen. Han skickade bilden till Länsstyrelsen som dock menar att det mest troligt rör sig om en räv.
Dessa spår hittade en boende på Esperanza i sitt potatisland på tisdagen. Han skickade bilden till Länsstyrelsen som dock menar att det mest troligt rör sig om en räv.
Uppdaterad 14.55

På onsdagskvällen skrev vi om att det kommit in en observation på en misstänkt varg i utkanten av Landskrona. I en tråd på Facebook fick vi därefter in fler tips om varg i och utanför Landskrona. En läsare uppger bland annat att hans katt dödats av en varg i Tågarp. En annan skriver om spår i trädgården på Esperanza. På Länsstyrelsen kan man dock inte bekräfta att en varg ska stryka omkring i och utanför Landskrona eller i byarna runt omkring.

Mikael Bengtsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen och han bekräftar att de fått in ett tips om en varg utanför Landskrona på onsdagen.
– Observationen gjordes på vägen mellan Glumslöv och Landskrona. Men om det rör sig om en varg eller ej kan vi inte avgöra. Då krävs först en bra bild eller film. Därefter tar vi oss till platsen för att se så den överensstämmer med bilden eller filmen, säger han.
– Vi kan också göra observationer om det är så mycket snö att spår är tydliga.

Mikael Bengtsson känner även till fallet i Tågarp där en katt ska ha dödats för ett par veckor sedan och som det skrivits om i Landskrona Direkts Facebooktråd.
– Ibland kan vi slå fast att det är en varg då vi inspekterar skador på andra djur som råkat illa ut. Men då krävs att djurägare tillåter att vi undersöker djuren. Och så var inte fallet i Tågarp, uppger vilthandläggaren.

En annan observation har gjorts i kvarteret Esperanza intill Karlslundsparken i norra Landskrona.
– Vi tror att vi haft besök av den i vår köksträdgård här i Esperanza, vi upptäckte stora spår redan igår tisdag i vårt potatisland. Vår grannes hund blev ordentligt orolig under deras promenad i Karlslund och dom såg något stort som drog iväg, skriver en läsare i ett mail till redaktionen och bifogar en bild.
– Grannens stora hund har betydligt mindre tassar och vi har inga andra stora hundar här och definitivt inte frispringande.
Denna har gått in i trädgården längst en gång med plattor och sedan ut i potatislandet för att sedan hoppa över till grannen. Dom har två småhundar som nog doftade gott, säger tipsaren och menar att Länsstyrelsen svarat honom att det troligtvis rör sig om en räv.
– Om det är en räv så har den större tassar än en Golden Retriver, kanske nytt rekord i storlek, frågar sig han syrligt.

Klart är att vargen inte är vanlig i så sydliga breddgrader.
– Det finns ett vargpar som stryker runt i östra Skåne. Det har vi bekräftat. Sedan har vi eventuellt en eller två till i Skåne. Men de är väldigt rörliga och rör sig över stora områden. Därför kan de vara svåra att lokalisera. Beträffande Landskrona kommun så minns jag inte när vi hade en bekräftad varg där senast.

Mikael Bengtsson och hans kollegor på Länsstyrelsen tar gärna emot tips på misstänkta vargar.
– Har man en bild eller film så är det jättebra, avslutar vilthandläggaren.

Länsstyrelsen Skånes rovdjurslinje når du på 010-224 17 00 eller mejla till rovdjur.skane@lansstyrelsen.se. I appen Skadobs kan du även se andras observationer och registrera dina egna.

Tipsa även gärna Landskrona Direkt om du gör några observationer.

Landskrona Direkt har fått in ett flertal tips om varg såväl i tätorten som utanför staden.
Till arkivet