Annons

Filmläraren tar biopubliken in i dimman

Maciej Kalymon är foto- och filmlärare på Kulturskolan i Landskrona. I veckan har hans första långfilm premiär vid Göteborgs filmfestival.

På fredag har långfilmsdokumentären ”In i dimman” världspremiär.
– Det är min första långfilm. Äntligen är den klar efter att jag jobbat på den i åtta år, säger Maciej Kalymon som till vardags arbetar som foto- och filmlärare på Kulturskolan i Landskrona. 

Annons
 

När filmaren och Malmöskildraren Henrik Möller gjorde en bakom-inspelningen-film 2013 utlovades en biopremiär till året därpå.
Det om något säger en del om arbetet med att ge sig på att spela in en långfilm mer eller mindre på egen hand. 
– Jag har fotat, skrivit, regisserat, klippt och producerat det hela, säger Maciej Kalymon.

Åtta år har gått sedan de första filmrutorna spelades in med en i och för sig avancerad filmkamera men där ND-filter-ringen var trasig.  Nu är det bara dagar kvar tills att  ”In i dimman” har biopremiär mitt i pandemitider. Filmen har valts ut att tävla om Dragon Award Best Nordic Documentary och Svenska kyrkans filmpris Angelos 2021 på Göteborgs Film Festival. 
– Filmen kommer visas den 5 februari klockan 16 både digitalt och på biograf Draken i Göteborg.

Filmen bjuder på en unik skildring av Malmös ensamma skuggfigurer. Ett tidigare långfilmsprojekt strandade för Maciej Kalymon och det var inte utan att han började funderade på vad som sker med alla ”misslyckade konstnärer”.
– Filmer handlar ofta om drömmar som går i uppfyllelse. Jag ville göra en film om drömmar som inte går i uppfyllelse, sa Maciej Kalymon till Henrik Möller redan 2013.
Denna gång blev det dock en film. Enligt förhandsreklamen tar filmen publiken med på “en hypnotisk resa in i dimman, där ruset är mörkrets främsta botemedel”.

I filmen får vi möta snubbarna som håller de enarmade banditerna igång på kvarterskrogen, de som står i kö till Systembolaget en förmiddag mitt i veckan och de som dricker för att mala de vassa kanterna av sin vardag i väntan på att mörkret ska lätta.

Det dokumentära blandas med iscensättningar. Hybridfilmen är gjord med hjälp av ett utvecklingsstöd av Film i Skåne på 100.000 kronor.
– Jag hoppas på att ha någon riktig premiär till våren, eller hösten. Det beror på lite hur länge den här pandemin håller i sig, säger Maciej Kalymon och i väntan på det delar han gärna med sig av sina kunskaper på Kulturskolan i Landskrona.
– Jag vill gärna pusha för Kulturskolan och mina kurser för foto och film där. Just nu har vi platser öppna, så barn och ungdomar får gärna söka dit, avslutar regissören, filmaren och läraren som vi håller en tumme för på fredag.

Här kan du se ”In i dimman” på fredag: https://drakenfilm.se/film/in-i-dimman

Här kan du läsa mer om Kulturskolan och anmäla dig till en kurs i film med Maciej Kalymon.
https://www.landskrona.se/kulturskolan

Bild ur filmen “In i dimman” av Maciej Kalymon.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser