Annons
Fredagen den 17:e september
Dagens namn: Hildegard, Magnhild

IS-kvinna från Landskrona åtalas

På måndagen lämnades en stämningsansökan in till Lunds Tingsrätt gällande grovt egenmäktighet med barn. Åtalad är en kvinna i 30-årsåldern som 2014 flyttade från Landskrona till Syrien och anslutit sig till IS. Kvinnan tog också med sig sin son då 2-åriga son.

Annons
 

Det var i augusti 2014 som kvinnan lurade barnets pappa att hon skulle på semester till Turkiet. Hennes resa slutade dock inte där. Istället för att återvända till Sverige förde kvinnan sonen till Syrien där hon enligt stämningsansökan anslöt till terrorgruppen IS.

I och med att hon ljög för pappan misstänks hon för egenmäktighet med barn.
– Brottet bör bedömas som grovt eftersom barnet ryckts upp ur sin invanda miljö och förts utomlands till ett land där det vid tidpunkten för bortförandet pågått en väpnad konflikt och för att hållas kvar där under obestämd tid med nästintill obefintlig kontakt med den andra vårdnadshavaren. Detta, i syfte att låta barnet leva i av terroristorganisationen, IS, kontrollerat område och under den våldsbejakande islamiska livsföring som IS där infört, står det att läsa i stämningsansökan.

Enligt hd.se var kvinnan en ” ihärdig propagandist för terrorsekten” och försökte locka fler kvinnor från Sverige till Syrien. Men i och med att IS-kalifatet började kollapsa 2017 hamnade hon i ett fångläger. Där befann hon sig till förra sommaren då hon lyckades fly till Turkiet varifrån hon utvisades till Sverige.

Rättegången beräknas ta tre dagar. Förutom egenmäktighet med barn, grovt brott är kvinnan misstänkt för krigsförbrytelser i Syrien.

Barnet som var med om flytten har återförenats med sin pappa i Sverige. Kvinnan födde dessutom två barn i Syrien och dessa har omhändertagits enligt lagen om vård av unga.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser