Silver från Landskrona under klubban

Joakim Karlsson visar upp en silverbägare gjord av Conrad Thulin, silversmed verksam i Landskrona på 1800-talet.
Joakim Karlsson visar upp en silverbägare gjord av Conrad Thulin, silversmed verksam i Landskrona på 1800-talet. Han finns också i Landskrona museers samlingar och har tillverkat föremål till bland annat Sofia Albertina kyrka och Asmundtorps kyrka.

Skånes Auktionsverk inleder februari månad med att ropa ut en stor silversamling från ett hem i Landskrona. Noterbart är att en del av silvret även är tillverkat i Landskrona.

Joakim Karlsson är ansvarig för onlineauktionerna på Skånes Auktionsverk och han är fascinerad av silvret.
– På något vis känns det häftigt att för en överkomlig slant kunna ställa en handtillverkad sockerskål eller vas i silver från 1700- och 1800-talet på köksbordet, säger han.
– Extra kul är det om silvret kommer från Landskrona. Exempel på silversmeder från Landskrona är Conrad Thulin och en annan är Lorentz Schröder.

En hel del kinesiskt porslin kommer också att gå under klubban.
– Mycket av det kinesiska kommer från samma samlarhem som silvret, informerar Joakim Karlsson.

Ett annat föremål som han vill lyfta fram är en skeppskronometer med originalschatull. Urtavlan är märkt Victor Kullberg,
– Han var en mycket duktig urmakare och han värvades till engelska marinen. Att tillverka skeppskronometrar var oerhört viktigt för sjöfarten. Det gällde att hålla exakt koll på tiden i hemlandet när man var ute och seglade. Med en sextant kunde de med hjälp av solens placering på himmelen räkna ut exakt var de befann sig, berättar Joakim Karlsson.

Kronometern lär gå för en ansenlig summa. Det finns dock som vanligt något för alla plånböcker på auktionen som går av stapeln på Skånes Auktionsverks hemsida med start på tisdag klockan 18.00.
– Allt finns som vanligt på vår hemsida. Men vill man komma och se hur objekten ser ut i verkligheten så är man välkommen till måndagens visning som pågår mellan klockan 13 och 19. Observera bara att vi flyttat från Ringvägen till nya lokaler på Enoch Thulins väg 13, avslutar Joakim Karlsson.

Läs mer och lägg ett bud något av objekten på Skånes Auktionsverks hemsida.

Till arkivet