Fira sportlov på hemmaplan

Region Skåne ser nu en svagt positiv utveckling av covid-19. Smittspridningen bromsar in men Skåne ligger fortfarande på en väldigt hög nivå. Det är fortsatt viktigt att testa sig vid minsta symtom samt att undvika onödiga resor och arbeta hemma.

Att smittspridningen i Skåne börjar plana ut märks på många sätt. Färre testas positivt. Färre läggs in på sjukhus. Färre covidsjuka behöver intensivvård. Fler skrivs ut och färre avlider.
– Jag vill tacka alla skåningar för att de följer alla råd och restriktioner. Jag vill också vädja – håll ut lite till, det här är inte över än. Det är inte läge att resa utomlands. I år ska vi fira skånskt sportlov hemma, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Samtidigt fortsätter Region Skåne att utöka sin provtagningskapacitet och att rusta inför en utökad vaccinering, efter alla särskilda boenden. Just nu är man igång med att vaccinera skåningar med omfattande hemsjukvård och de personer som de delar hushåll med. Även personalen, som arbetar nära denna grupp, erbjuds vaccin.

Därefter kommer alla, som är födda 1951 och tidigare, att erbjudas vaccin genom sin vårdcentral. Brev med information är redo att skickas ut så fort leveranserna klarnar. Som det ser ut just nu skickas breven i slutet av februari. Det är först när man fått sitt brev som man ska kontakta sin vårdcentral för att boka tid.

45 000 vaccindoser levererade
När den här veckan är över har 45 000 doser levererats till Skåne och alla doser används. Region Skåne har både personal och kapacitet att vaccinera i mycket större skala än i dag men osäkerheten kring leveranserna är ett orosmoment.
– Vi har mycket högre kapacitet än vi har vaccin. Denna vecka ville 132 vårdcentraler vaccinera 14 000 doser. Det fanns 7 000 att fördela, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

– Nu står det klart att det är 20 procents minskning från Pfizer fyra veckor framåt. Detta påverkar så klart oss. Vi räknar med att få många vaccin senare, men vi behöver ju vaccinet nu, säger Maria Landgren.

Analys av virusstammar i eget labb
Region Skåne ökar även sin kapacitet att analysera fler positiva prover än hittills, för att snabbare kunna spåra nya varianter av coronaviruset. Tills nu har fem personer i Skåne konstaterats vara smittade med det muterade viruset från Storbritannien.
– Vi har skickat ett fåtal stammar till Folkhälsomyndigheten redan tidigare. Vi skickar nu virusstammar från personer som har varit i de fyra utpekade  länderna. Vi skickar också från områden där det är större utbrott, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Från mitten av februari kommer Region Skåne att själv analysera virusstammar från covidsjuka som vårdas på sjukhus samt från viss sjukhuspersonal.
– Vårt eget regionala laboratorium ska kunna analysera ett systematiskt urval av de positiva proverna som diagnosticeras i vårt lab. Här håller vi på att byggas upp en egen kapacitet, avslutar Eva Melander.

Till arkivet