Landskronason fick en Michelinstjärna

Alex Nietosvuori och hans partner Ally Thomson mottog en en stjärna i Michelinguiden i direktsändning på Internet på måndagskvällen. Skärmdump från Guide Michelins facebooksida.
Alex Nietosvuori och hans partner Ally Thompson mottog en en stjärna i Michelinguiden i direktsändning på Internet på måndagskvällen.
Foto: Skärmdump från Guide Michelins facebooksida.

Att ha en stjärna i Michelin är bara unnat de bästa restaurangerna. På måndagskvällen presenterade restaurangguiden de som fått stjärnor för 2020 i Storbritannien och på Irland.  Bland  de som fick motta en stjärna var Alex Nietosvuori som driver Restaurant Hjem i den lilla byn Wall utanför Newcastle, England tillsammans med sin kollega och sambo Ally Thompson.

Stjärnan offentliggjordes i en livesändning på Guide Michelins facebooksida på måndagskvällen.
– Det känns fantastiskt att få en stjärna på den första restaurangen som jag driver i egen regi, säger Alex Nietosvuori på tisdagsmorgonen.

Den 28-årige stjärnkocken visste redan innan att restaurangen var under lupp av Guide Michelin.
– Vid två tillfällen vet jag att de var här och det var jättenervöst. Sedan har de varit här en eller två gånger till utan vår vetskap. Men från att veta att de varit här till att faktiskt få en stjärna är vägen lång.

Det är många faktorer som ska stämma till hundra procent för att man ska få en stjärna.  Alex Nietosvuori tror dock sig veta vad som är grunden till ta sig in i den världsberömda guideboken.
– Vi har en provsmakningsmeny på 22 rätter. Detta i kombination med hårt jobb ligger bakom stjärnan.

2020 har varit ett mycket märkligt år. Inte bara för Alex Nietosvuori och Ally Thompson.
– Storbritannien har haft Europas hårdaste restriktioner. Vi har haft fullständig lock down under perioder. Öppet för gäster har vi haft i tre månader. Restaurangen har dock levererat mat under tio månader. Men det har varit stentufft. Jag hoppas verkligen att det blir ett bättre 2021.

Landskronasonen började sin kockbana med att utbilda sig på Selma Lagerlöfgymnasiets livsmedelsprogram som hölls på Hotel Öresund. Efter att ha jobbat på olika restauranger i London och Köpenhamn samt hos Daniel Berlin i Skåne Tranås öppnade Alexander Nietosvuori Restaurang Hjem tillsammans med sin partner Ally Thompson 2019. I augusti 2020 var restaurangen en av vinnarna i den årliga tävlingen Awards for Excellence som arrangeras av Visit England och på tisdagsmorgonen vaknade han alltså idag upp som en äkta stjärnkock. Frågan är hur detta ska firas.
– Det blev lite Champagne igår. Men idag är en ny dag. Jag ska hoppa upp ur sängen nu och gå en runda med hunden. Sedan har jag att göra hela dagen med att svara på mejl och andra meddelande, avslutar Alex Nietosvuori.

Läs mer: Landskronakock gör smakfull succé i England

Till arkivet