Landskronakock gör smakfull succé i England

Alexander Nietosvuori driver tillsammans med sin partner Ally Thompson Restaurant Hjem is located in the small village of Wall in the beautiful Northumberland countryside.
Alexander Nietosvuori driver tillsammans med sin partner Ally Thompson Restaurant Hjem som ligger i den lilla byn Wall i det vackra nordengelska landskapet Northumberland. Landskronabons restaurang har börjat bli riktigt känd och i oktober vet vi om den får sin första stjärna i Guide Michelin.

För tio år sedan tog Alexander Nietosvuori studenten vid restaurang- och livsmedelsprogrammet som då fanns på Selma Lagerlöfgymnasiet i Landskrona. Målet var utstakat – en egen toppkrog i Sverige innan han fyllt 30. 28-åringen från Landskrona kan idag torka svetten från pannan och med ett leende på läpparna konstatera att han driver en av Englands just nu mest smakfulla restauranger, det anser VisitBritain.

I måndags offentliggjorde VisitEngland, en del av VisitBritain, vinnarna i den årliga tävlingen Awards for Excellence, som firar det bästa av landets turistindustri. Arrangemanget är av stor dignitet och den brittiske turistministern Nigel Huddleston tackar och hyllar pristagarna i ett pressmeddelande. De tre bästa i var och en av de 19 kategorierna tillkännagavs vid ett nätevent.

I Hexham i norra England satt Alexander Nietosvuori och följde evenemanget via datorn och glädjen var stor och något förvånande när hans restaurang Hjem, i byn Wall hamnade på en bronsplats i kategorin Taste of England.
– Ska jag vara helt ärlig visste jag inte så mycket om VisitEngland. Vi har bara kört på som vanlig varje dag med restaurangen och det är alltid kul att få lite uppmärksamhet och att folk uppskattar vad man gör, säger Alexander Nietosvuori till Landskrona Direkt.

Efter att ha jobbat på olika restauranger i London och Köpenhamn samt hos Daniel Berlin i Skåne Tranås öppnade Alexander Nietosvuori för ett år sedan Restaurang Hjem tillsammans med sin partner Ally Thompson.  Sedan dess har utmärkelserna inte låtit vänta på sig. Kombinationen av bästa möjliga lokala råvaror och skandinaviska smaker och matlagningstekniker har gått hem hos gästerna.  Krögarparet har bland annat redan hunnit få omnämnande i Guide Michelin och fina recensioner i Sunday Times.
– Vi är verkligen glada över att få detta erkännande av VisitEnglands jury och vi ser fram emot att välkomna fler besökare från hela Storbritannien men också mer långväga matresenärer, säger restaurangchef Ally Thompson.

När vi för flera år sedan träffade Alexander Nietosvuori  på pappa Ulfs arbetsplats, Sirius Restaurangen i Landskrona, var han tydlig med han själv en dag skulle driva en restaurang – en toppkrog i Sverige var målet. Nu har han det i England istället.
– Mina stora mål idag är att driva ett bra företag. Se till så personal har det bra och att vi fortsätter med att förnya restaurangen varje dag som går. Jag vet inte om det är ett mål men jag försöka driva vår restaurang så bra som jag kan varje dag som vi är igång, säger han.

– Jag vill gärna inspirera unga kockar att göra den resa som jag gjorde för att uppfylla mitt mål och ge något tillbaka till industrin som har gett mig så mycket under dessa år, säger han ödmjukt.

Vad är det då som gör Hjem så unikt?
– Vi är ett litet team som bara lagar mat på råvaror från Northumberland. Vi odlar, jagar och använder så mycket som vi kan från lokala bönder runt restaurangen. Vi lagar bara mat för 16-18 gäster varje kväll och menyn består av 18-21 serveringar.

Boka bord!
Är man i trakterna av Newcastle och vill testa chefskock Alex Nietosvuoris kulinariska rätter så är bordsbokning ett måste. Restaurant Hjems onlinebokningar för januari till mars 2021 öppnar den 5 november kl. 9. Sätt samtidigt larmet eftersom borden vanligtvis är fullbokade före lunchtid.

Läs mer om Alexander Nietosvuori och Ally Thompsons restaurang Hjem på https://www.restauranthjem.co.uk/

 

VisitBritain är en brittisk näringslivsoberoende organisation som arbetar för att stimulera turism till Storbritanniens alla regioner. Turistbyrån hjälper resenärer och resebyråer med praktisk information, att hitta boende, tipsa om restauranger, evenemang, sevärdheter och säljer även teater- tunnelbane- och tågbiljetter.

Till arkivet