Skelettfynd i trottoar

Här hittades rester av ett skellett på torsdagsmorgonen. Foto: Googlemaps
Här hittades rester av ett skelett på torsdagen.
Foto: Google maps

I samband med att staden gräver upp Carl XI:s väg gjordes på torsdagen ett makabert fynd bestående av skelettdelar. Trottoarkanten där fyndet gjordes har spärrats av i väntan på att åldern på skelettet ska bestämmas.

Det var  en grävmaskinist som hittade rester av ett skelett när trottoaren utanför Carl XI:s väg 6 grävdes upp.
– Det var skelettdelar från en skalle och några fler ben som hittades och polisen larmades direkt, säger Eva-Lotta Hermasson-Trudesson, informatör på polisen.

Albin Fjällström är jourförundersökningsledare på polisen i Helsingborg.
– Vi kan inte säga mer än att allt arbete på platsen har stoppats fram till vi får svar från en osteolog som undersöker hur gamla skelettdelarna är, säger han.

Den exakta platsen för fyndet är mellan funkisvillorna i början av Carl XI:s väg och Exercisfältet. Och enligt stadsantikvarie Lena Hector har det inte funnits någon offentlig begravningsplats i området tidigare. Enstaka fynd har dock gjorts i närheten.
– Under 1980-talet gjorde man en inventering av gamla kartor. Då hittade man en gammal karta från 1760 med en svag förhöjning på nuvarande Exercisfätet rakt över gatan till  Carl XI:s väg 6. På den gamla kartan benämndes detta fynd Kanehögen. Jag vet inte heller när den högen är ifrån. Järnåldern kanske? Men om gårdagens fynd har med detta att göra kan jag inte svara på, säger Lena Hector.

Till arkivet