Dags igen för Köll i världens hårdaste störtlopp

Alex Köll tar hjälp av Patrik Johansson för att hitta sponsorer.
Alex Köll tar hjälp av Patrik Johansson för att hitta sponsorer. Efter skador är det i helgen comeback för störtloppsåkaren  i Hahnenkammrennen som går på den beryktade Die Streif-pisten.  Vinnaren där är för evigt kung i den alpina världen.

För fjärde gången är det dags för Alex Köll att ta sig an det som kallas världens tuffaste störtlopp. Denna gång får han dessutom möjlighet att göra det två gånger. Efter det inställda störtloppet i Wengen förra helgen körs det ett extra störtlopp i Kitzbühel på fredagen. Två träningslopp onsdag och torsdag innan det blir allvar. På fredag störtlopp, lördag störtlopp (Hahnenkammrennen) och söndag Super-G.

– Alex har varit i en bättre form än nånsin inför säsongsstart och träningstider och prestationerna han har gjort har varit i paritet med de bästa, säger Patrik ”Pude” Johansson, grundare av Team Alex Köll.

Slog ut tre tänder och fick en whiplash
Träning är en sak,  tävlingar en annan. Förutsättningarna att matcha de bästa med ett startnummer som ligger över 30 låter sig knappt göras.
– Den största utmaningen som föreligger just nu är att Alex i samband med störtloppet i till Val d´Isère innan jul kraschade på träningen inför loppet där han låg topp tio i stort sett vid alla mellantider fram till att han efter sista mellantid gick omkull och for med hög fart in i skyddsnätet. I samband med kraschen får han sitt eget knä på hakan och slår ut tre framtänder, berättar Patrik Johansson.

Smällen sitter i även vid Gröden/Val Gardenas klassiska störtlopp.
Alex kropp var kraftlös och han hade väldigt svårt att prestera. Det är något som inte stämde. Efter besök hos en neurolog konstaterades en mindre whiplash som uppstått vid kraschen i Val d´Isère Efter att ha stått över Bormio och under tiden fått behandling av de bästa man kan tänka sig är Alex redo igen.

Igår onsdag var första fullängdsloppet på en månad i samband med första träning i Kitzbühel.
– Alex startade med nummer 47 och gick i mål lite ringrostig på samma plats, 47:a. Idag torsdag körs den sista träningen innan tävlingarna. Alex är taggad som bara den men kanske har en liten bit kvar till han är tillbaka i den form han var före kraschen, vilket är fullt naturligt. Han har farten i sig och vet att han när han träffar rätt kan åka jämnt med de allra bästa, säger Patrik Johansson.

Hejarklack från Landskrona
I år kan tyvärr inte Alex sponsorer från Sverige vara på plats i målhanget och stötta. Loppen körs såklart utan publik. Annars är Hahnenkammrennen årets största sporthändelse i Österrike med 60.000-70.000 åskådare på plats och miljoner framför TV-apparaterna.
– Arnold Schwarzenegger brukar alltid vara på plats men han får vänta på att finnas på plats nästa år. Detsamma gäller för sponsorerna i Team Alex Köll som redan nu planerar för att vara på plats nästa år igen.

Fredag och lördag startar störtloppen 11:30 medan Super-G startar 10:20 på söndag.
Du kan följa störtloppen i Vinterstudion i SVT 1. Super-G sänds live i SVT Play. Det är dock osäkert om man visar samtliga åkare. Eurosport brukar vara med till de svenska åkarna visas. Tävlingarna går även att följa i FIS egen app.

Till arkivet