Annons

Landskronason prisas i grannland

Rickard Malmsten har redan hunnit rama in inbjudan till utdelningen av hederspriset i Estland.
Foto: Privat.

Basvirtuosen och jazzmusikern Rickard Malmsten brukar vi springa på i samband med hans blixtvisiter hos föräldrarna i Landskrona. Denna gången har vi den glädjestrålande Landskronasonen på telefon från hemmet i Stockholm efter att han fått motta beskedet att han hedras för sina kulturella gärningar i Estland.
– Beskedet kom som blixt från ovan och jag blev väldigt förvånad, jublar Rickard Malmsten.

Annons
 

 Rickard Malmsten nåddes under gårdagen av beskedet från vänner i Estland som hade hört på radion att han vunnit ett hederspriset i Estland för sina musikaliska insatser.
– Tydligen är det väldigt ovanligt att en utlänning får en statlig medalj i Estland. Jag såg sedan att jag fått mejl från statliga kulturrådet i Estland som meddelade samma sak och bjöd in mig till en ceremoni i landet i slutet av månaden.

Rickard Malmsten har varit bosatt och arbetat som kompositör och musiker på fem kontinenter. 2013 komponerade han den officiella jubileumshymnen för Landskrona stad.
– Eftersom min fru är estniska har jag under många år försökt att vara en del av kulturlivet i Estland. Ett problem har klart varit att vi bott utomlands under 16 års tid och då endast varit hemma på semester i Sverige och Estland under en kortare perioder, berättar Rickard Malmsten som dock flyttade tillbaka till Sverige och Stockholm för sju år sedan.

– Då bestämde jag mig för att skapa min egen festival i vackra Vösu i Estland som skulle sammanföra artister och tonsättare från Baltikum och Skandinavien. Det var nytt för många av oss men föll väldigt väl ut.

Vösu Jazz blev omgående mycket uppskattat och den lilla byn bestämde sig för att finansiera hela festivalen om Rickard Malmsten fortsatte.
– Årligen har vi tio scener placerade runt om i byn med olika artister och fri entré till alla konserter och föreläsningar. 2016 fick vi ett pris som det bästa eventet i länet. Utanför festivalen har jag fortsatt med olika event och konserter med estniska och svenska musiker vilket har mottagits väldigt väl, berättar Rickard Malmsten och vi märker hur rörd och tacksam han är för att hans insatser i landet nu uppmärksammas på högsta kulturnivå.

– Jag känner mig jättehedrad för detta pris. Som artist eller konstnär kämpar man i med och motvind och man kanske inte riktigt vet om den konst eller musik man skapar gör någon egentlig skillnad för samhället i stort.

Utmärkelsen kommer att delas ut av Estlands president Kersti Kaljulaid.
–  Att få göra det man älskar är redan en stor lön och uppskattningar som detta ger en ännu mer energi att fortsätta att utvecklas och bli bättre på det man gör, avslutar Rickard Malmsten och vi påminner honom om att det vore trevligt att få höra honom lira i barndomsstaden, varför inte någon gång under årets två månader långa sommarfest.

Rickard Malmsten har uppträtt med internationella artister som Randy Brecker, Roy Hargrove, Bob Moses, David Kikoski, och turnerat med svenska jazzmusiker som Peter Asplund, Magnus Lindgren, Rigmor Gustafsson Anders Bergcrantz och Nils Landgren.

Under fjolårets Stockholm Jazz Festival, livestreamades konserten med Rickard Malmsten Quintet från Engelen i Gamla stan.
Du kan se hela spelningen här nedan.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser