Sune Sthuweback har gått bort

Sune Stuveback
Sune Sthuweback har alltid varit engagerad i idrottslivet, såväl som aktiv som ledare och styrelseledamot. De senaste 15 åren har han emellertid främst gjort sig känd som Sveriges förmodligen bästa enskilda försäljare av Bingolotter. På onsdagen förlorade han dock matchen mot Covid-19. Sune Sthuweback lämnade oss alla efter drygt 85 år i jordelivet.

Sune föddes i Broby i nordöstra Skåne 1935 men redan som treåring gick flyttlasset till Landskrona. Väl där lockade hans storebror, ett av sex syskon, honom till cykelsporten. Just cyklingen blev Sune Sthuwebacks liv, först i Landskrona Cykelklubb och sedan i Örestadscyklisterna IF vilken han var med och bilda 2001.

Familjelivet inleddes 1957 då han träffade sina barns mor, Carrie.

Sitt yrkesliv inledde han på ekonomiavdelningen på företaget Teknoterm i Malmö fram till dessa lade ner verksamheten. Resterande år som yrkesarbetare var han anställd som ekonom på tekniska verken samt på Supra. Han jobbade också ofta kvällstid på Biografen Imperial från början av 1960-talet tills de lade ner.

Att Sune gick i pension vid 66-års ålder innebar inte att han slutade tävlingscykla. Ett exempel är att han som 68-åring blev trea i tempo vid VM för veteraner 2003. Något år senare deltog han i nordiska mästerskapet för veteraner i Danmark. Sune Sthuweback vann guld både i 30 kilometer tempo på tid, och på 80 kilometer linje.

Förutom att han var kassör i Landskrona cykelklubb i 40 år och sedermera kassör i Landskronas idrottsföreningars samorganisation, LISA så var han med att starta Örestadscyklisterna 2001. Och det var för denna förening som Sune Sthuweback sålde Bingolotter. Sammanlagt drog han in cirka två miljoner kronor till föreningen. Dessförinnan hade han dragit in cirka en miljon kronor till Landskrona Cykelklubb.

I genomsnitt sålde han 500-600 lotter per vecka på Citygross praktiskt taget året runt. Själv uppskattade Sune Sthuweback att han sålt tre eller fyra lotter som resulterat i miljonvinster.

Strax innan jul blev han dock krasslig och på julafton fördes han till lasarettet i Lund. Där förlorade han kampen mot Covid-19 på kvällen, onsdagen den 13 januari.

Sune Sthuweback sörjs närmast av fru, tre barn, fyra barnbarn och tre barnbarnsbarn.

Många är de som växlat ett par ord med Sune Sthuweback när de köpt bingolotter på Citygross. På onsdagen den 13 januari 2021 gick han bort i sviterna av Covid-19.
Sune Sthuweback var något av en allt-i-allo på Citygross. 
Till arkivet