This is: Landskrona – musikutställning utomhus

Björn ”Sune" Hellborg växte upp på 70-talet och brukade åka på konserter på Olympen i Lund och så fort hanfick veckopeng gick han och köpte en LP-skiva. 1977 skulle han och kompisarna se Black . Det som golvade Sune var dock förbandet -   AC/DC. - Hela publiken var helt i extas, jag hade gåshud och kunde inte sluta tänka på dem efteråt. Jag var helt paralyserad efter konserten och gick direkt och köpte min första AC/DC-skiva. Så blev de mitt favoritband och biljetten från den kvällen har jag kvar än idag.
Björn ”Sune” Hellborg växte upp på 70-talet och brukade åka på konserter på Olympen i Lund och så fort han fick veckopeng gick han och köpte en LP-skiva. 1977 skulle han och kompisarna se Black Sabbath. Det som golvade Sune var dock förbandet –  AC/DC.
– Hela publiken var helt i extas, jag hade gåshud och kunde inte sluta tänka på dem efteråt. Jag var helt paralyserad efter konserten och gick direkt och köpte min första AC/DC-skiva, minns han.

Nio Landskronabor, nio musikstilar på nio olika platser i staden. Idag den 30 december startar utställningen This is: Landskrona. Katja, 24 år lever för synth. Sune, 58, har rekord i AC/DC-konserter. Line, 52, är nästan lite beroende av franska ”chansons”. Det är några av de Landskronabor man möter i utställningen.

– Vi har intervjuat nio Landskronabor som lyssnar på helt olika musikstilar, men som har gemensamt att musiken har en väldigt stor betydelse för dem. För någon har en skiva förändrat hela livet. De lever verkligen för sin musikstil och det har varit otroligt spännande att lyssna på allas berättelser, säger Sebastian Swärd från Whyland som har skapat utställningen.

Utställningen använder sig av lyktstolpar i centrala Landskrona som man sätter högtalare och extra belysning på. Vid lyktstolparna kan man lyssna på deltagarnas spellistor med deras absoluta favoritlåtar och läsa om deras musikintresse. 

– Det blir jazz på en plats, dansband på en annan, hiphop, klassisk musik och så vidare. Vi hoppas att det dels blir en upplevelse med ljud och ljus dels, att det inspirerar genom att lyfta några fram musikintresserade Landskronabor, säger Sebastian Swärd. 

Ett tips såhär i vintermörkret att gå rundan och besöka platserna. Vill man hellre uppleva musiken hemifrån finns det tillgängligt på Ljusets webbplats, https://ilandskrona.se/besoka/kultur/ljuset/thisislandskrona/

Utställningen pågår under hela januari och är utomhus i centrala Landskrona. Musiken är igång varje kväll mellan 16.00–20.00. På Ljusets webbplats finns längre intervjuer och spellistor från alla deltagare. Där finns också en karta över de olika platserna. 

This is: Landskrona är skapad av upplevelsebyrån Whyland från Landskrona och är en del av ljusupplevelsen Ljuset i Landskrona.

Till arkivet