Dags för årets julgransflygning

Flygplan från F 17 i Blekinge gjorde sin årliga julgransflygning över Skåne på måndagen. Strax efter klockan 14 passerade man Landskrona.
Flygplan från F 17 i Blekinge gör sin årliga julgransflygning över Skåne på tisdag. Strax efter klockan 14.30 passerar man Landskrona.

Vi noterar att Blekinge flygflottilj (F 17) även i år genomför sin traditionella julgransflygning med Jas 39 Gripen. Flygningen genomförs tisdagen 15 december på eftermiddagen.

”Formationsflygning – julgransflygning – är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid. Det är också ett sätt för flygvapnet att visa närvaro, som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot, på platser som Försvarsmakten kanske inte syns så ofta”, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Jasplanen startar vid 14-tiden och passerar över Ystad, Trelleborg och Skanör, Malmö, Lund, Landskrona och Helsingborg i form av en julgran.

Klockan 14.37 preliminärt passerar julgransflygningen över Landskrona och Citadellet. Försvarsmakten ber oss dock observera att tiderna för julgransflygningarna är cirkatider och att rutten kan komma att ändras med anledning av lokala väderförhållanden. Flygsäkerhet har alltid högsta prioritet. I fjol kom planen exempelvis tre minuter före utsatt tid.

Julkulan passerar på onsdag
Fyra Herculesplan från Skaraborgs flygflottilj F 7 passerar sedan på onsdag Landskrona strax innan lunch.
Fäst blicken norrut vid preliminärt 11.50-tiden så har du möjlighet att skåda ”julkulan, en formationsflygning med plan av Hercules-modellen.

Till arkivet