Gamla Kyrkogatan i julskrud

Med tre veckor kvar till julafton syns allt mer julpynt på gator, torg och inte minst i fönster. En liten gata som verkligen lyser upp i vintermörkret är Gamla Kyrkogatan som sträcker sig mellan gamla kyrkans grund och Rådhustorget. Gatan lär vara den äldsta i staden och dess fastighetsägare och hyresgäster tar detta med julen på allvar.

På fasader och i fönster i den korta gränden lyser det vackert på kvällar och nätter. En hyresgäst sticker dock ut. Det är Connie och Tony Mantrell som snickrat ihop en hel adventskalender som nu täcker lägenhetens fyra fönster.
– Det blev sex luckor i fyra fönster, säger Tony Mantrell som snickrat ihop och målat kalendern under hösten.
– Jag började i september, säger han och skrattar.

Innanför luckorna kan vad som helst dyka upp.
– Det är bilder och texter som jag klurat på, säger Connie Mantrell.

Medan andra har julstjärnor och liknande så är alltså familjen Mantrells fönster helt täckta.
– Ja, så är det. Men vi tycker det är kul med jul. Vi har även tryckt upp några vykort och lagt i kuvert på en av fönsterkarmarna. Det är bara att ta efter att man swishat en valfri peng till Malvan, säger Connie Mantrell.

I skrivande stund är en av gluggarna till en källare på Gamla Kyrkogatan 21 täckt av ett konstverk i trä. Det är slöjdläraren Bo Giliusson som snickrat. Tanken är att verk av hans elever på Västervångskolan ska pryda de återstående tre gluggarna.
– Vi tänkte göra så kallade mushus med ljus och allt. Men vi får se vad det blir. De tre som återstår sätts på plats när de är färdiga, säger Bo Giliusson.

Även konstnären och galleristen Susanne Wärn-Persson har pyntat sin lilla butik på Gamla Kyrkogatan 14 i julskrud.
– Jag älskar julen och allt med den. Nu saknar jag bara den knarrande snön under skorna. Sen är Gamla Kyrkogatan en riktig julpärla i staden, säger konstnären.

På Gamla Kyrkogatan 8 bor Connie och Tony Mantrell och dom tar det där med julen på allvar.
I sina fyra fönster har de satt upp en egenhändigt tillverkad julkalender.
Makarna Mantrell ser gärna också att de förbipasserande skänker en tanke på de som inte har det så gott ställt. Vykort är tillverkade och säljs för valfri peng som oavkortat går till Malvan.
På gatan bor även Sifia Björne med familj och hon har en alldeles egen utställning i sina fönster.
Såklart är det jultema på en del av figurerna hon tillverkat.
Konstnären Susanne Wärn-Persson som driver Galleri Gamla Kyrkogatan längtar efter att snön ska lägga sig på gatan.
I fastigheten på Gamla Kyrkogatan ligger ett fletal företag, bland annat så ligger Landskrona Direkts redaktion i den anrika byggnaden. Där huserar även slöjdläraren Bo Giliusson som bidragit med julpyntet genom sitt snickeriarbete. Och mer är på gång.

 

Gamla Kyrkogatan är sannolikt stadens äldsta gata och bilder samman gamla kyrkans grund och Rådhustorget.

Till arkivet