Annons

Långa väntetider för svar på självtester

Hämtning och lämning av självtester för covid-19 kan göras vid IP:s parkeringsplats. Notera att du ska boka tid via 1177.se

Det är fortsatt väldigt stor efterfrågan på självtester för covid-19. Även om det nu har blivit lättare att boka tider är det långa väntetider för att få provsvar.

Annons
 

De senaste veckorna har Region Skåne kraftigt byggt ut kapaciteten för självtester. Det gör att väntetiderna för att boka ett självtest nu har kortats till ett par dagar. Men de stora antalet tester som nu tas gör att laboratoriet som analyserar proverna har svårt att hinna med. Det gör att det kan dröja upp till sex dagar innan man får svar på sitt självtest.

Jobbar för kortare svarstider
– Det är naturligtvis inte bra och vi har dialog med laboratoriet och Folkhälsomyndigheten kring hur svarstiderna kan kortas ned, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare.

För den som har misstänkt covid-19 och väntar på ett provsvar gäller att stanna hemma – samma instruktioner som för den som är konstaterat smittad. Man ska stanna hemma minst sju dagar efter att man först fick symptom och vara feberfri och allmänt förbättrad i två dagar innan man kan lämna hemmet och träffa andra.

Bara testa vid symtom
Mattias Waldeck påminner åter om att självtesterna bara ska användas av den som har symtom som kan vara covid-19.

– Självtesterna ska inte användas för att få friskintyg. Det är en felaktig användning och gör att väntetiderna blir ännu längre för dem som verkligen behöver göra testen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser