Annons

Landskrona stad vill samla ihop minnen om förintelsen

Citadellet var första anhalten för många judar på flykt under andra världskriget. Nu vill staden samla ihop minnen från de som var med. Foto: Pressbild Landskrona stad.

Landskrona stad har skickat in ett remissvar till Kulturdepartementet och framfört att Landskrona citadell vore en lämplig placering av ett nytt statligt museum om Förintelsen. Staden har en stark koppling till Förintelsen. 1943 flydde danska judar över Öresund till Ven och Landskrona, en av dem var designern och arkitekten  Arne Jacobsen, som senare ritade idrottshallen. Åren efter kriget inkvarterades fler än 22 000 flyktingar i Landskrona.
– I samband med att vi berättat att vi jobbar för att få ett museum om Förintelsen till citadellet har många Landskronabor hört av sig med berättelser och minnen. Nu vill vi samla in detta på ett ordnat sätt, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Annons
 

Nu startar museet en insamling via hemsidan Minnen.se, som ägs och förvaltas av museer i Sverige och Norge.
– Vi hoppas att många vill dela sin berättelse med oss. Det kan vara något du själv upplevt eller något du fått berättat för dig av en släkting, minnen med koppling till den här tiden i Landskrona. Alla berättelser är viktiga, säger Annelie Ingvarsson, antikvarie på Landskrona museum.

I Landskrona museums samlingar finns redan en del bilder och intervjuer om tiden efter andra världskriget, då Citadellet var flyktingläger. Materialet användes i en utställning 2015 om flyktingmottagandet i Landskrona 1943-52. Med den digitala insamlingen fortsätter museet arbetet med att bygga upp kunskap om samtiden och dåtiden. För den som inte känner sig hemma i det digitala finns alternativ.
– Om man inte känner sig bekväm med att dela sin berättelse digitalt eller vi ha hjälp, är det bara att höra av sig till oss, så löser vi det på annat sätt, fortsätter Annelie Ingvarsson.

Projektledare för hela satsningen på att få ett museum om Förintelsen till Landskrona är Carl-Martin Vikingsson, mer känd som en av frontfigurerna i bandet Svenska Akademien.
– Genom mina tidigare roller inom rikspolitiken i Stockholm har jag många kontakter som förhoppningsvis kan göra nytta i det här projektet. I Landskrona har projektet ett brett politiskt stöd och det känns viktigt, säger Carl-Martin Vikingsson till Landskrona Direkt.

Det är dock fler städer som är intresserade av att husera museet. Carl-Martin Vikingsson är dock optimistisk.
– Jag tror på detta. Museet ska ligga på en plats i Sverige med koppling till Förintelsen och det gör verkligen Landskrona och Citadellet i synnerhet. Dit kom många flyktingar under andra världskriget för att sedan slussas vidare.

Vill du dela din berättelse från Förintelsen med Landskrona museum? Gå in på minnen.se/tema/minnenfranlandskrona.

Läs mer: Landskrona vill bli platsen för museum om Förintelsen

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser