Annons
Måndagen den 25:e oktober
Dagens namn: Inga, Ingalill

Färgrika hybrider på Pumphuset

Vart är vi på väg?, frågar sig Karin Dockson vars verk finns att skåda på Pumphuset i Borstahusen fram till jul.

Vart är vi på väg?
Det är inte Lennart ”Foxhill” Andersson* som mejlar och påtalar att det är knappt en månad kvar till säsongspremiären av ”På spåret”, utan titeln på Karin Docksons utställning på Pumphusets konsthall som invigs på lördag.

Annons
 

Vart är vi på väg? Svaret är inte heller Borstahusen, där konstnären Karin Dockson bott och verkat en stor del av sitt liv.
– Det rör sig väl mer om miljö och klimat, säger hon.
– Att arbeta som bildkonstnär handlar för mig om kommunikation, att berätta, belysa och beröra med mina bilder, och att även skapa diskussion och delaktighet.

2004 utkom “Om Borstahusen”. En postum utgivning av Robert Weisz Hogans 168 kärnfullt nedtecknade kapitel om fiskeläget. En bok  som hans tre barn färdigställde. Dottern Karin Weisz Dockson gjorde illustrationerna i den omfattande dokumentationen om Borstahusen. Små svartvita miljöbeskrivande teckningar. Där är vi inte idag. Nu är målningarna stora och färgmättade. Abstrakta. Hybrider av en figur hon plockade fram för sisådär tio år sedan.

Intresset för bilden började tidigt.
– Jag har kvar min första låda och stumparna av oljepastellkritorna, säger Karin Dockson som tidigt fick tvätta pappa Roberts konstnärspenslar. Det var också i pappas firma, Borstahusens Tecknargård, som hon började som grafisk formgivare. Senare utbildade hon sig till arkitekt.  
Efter några år i olika städer flyttade Karin Dockson, 1982 tillbaka till Borstahusen och arbetade då huvudsakligen på Dockson Arkitekter, vilka sedermera ritade bland annat Pumphuset, så som vi känner det idag.

Sedan 2011 bor Karin Dockson vid Vätterns strand norr om Motala. Här har hon sin ateljé som påfallande påminner om den konsthall hon nu ställer ut i.
– Det är klart att här är helt andra ytor och här kan jag gruppera min verk på ett annat sätt säger hon.
De dryga 20-talet målningarna är färgstarka, målade med flashe, vilket påminner om tempera i sin matthet. Hon föredrar att måla stort och abstrakt med figurativa inslag som låter betraktaren fantisera fritt.
– Många brukar se djur i mina målningar.

I utställningen finns en installation i stengods samt åtta akvareller på temat ”Under ytan”.
– Det är strandmiljöer vid Vättern, säger hon när vi tittar på utställningens figurativa del.

Vart är vi på väg? har vernissage lördagen den 7 november  kl.12-16.
Utställningen visas sedan till och med den 20 december.

Pumphuset Konsthall är öppen: tisdag-söndag 13 – 16.

Karin Dockson framför sin triptyk, New Evolution, Hybrid no 21.

På ett anslag i utställningen finns följande text hämtad från Wikipedia.
HYBRID. Hybridisering är en biologisk process som är resultatet av sexuell reproduktion mellan individer som är genetiskt olika. Individerna kan vara av olika arter, populationer, släkten och även familjer. Med hybridisering kan introgression ske. Introgression är genflödet från en population till en annan när fertila hybrider återigen hybridiserar med föräldrapopulationen.Hybridsvärmar kan uppstå när introgression äger rum. Hybridisering sker naturligt eller antropogent, det vill säga av människan – antingen med flit eller av misstag. Naturligt sker hybridisering mellan två närstående arter oftast då den ena eller båda föräldrarna har mycket begränsad tillgång till partners av den egna arten, exempelvis i utkanten av en arts utbredningsområde.[4] Inom evolutionsbiologin har botaniker och zoologer olika åsikter om hybridiseringens betydelse för artbildning och evolution. Botaniker argumenterar att hybridisering spelar en stor roll i evolutionen, genom att visa att hybridisering leder till nya arter och anpassningsförmågor. Zoologerna fokuserar däremot mer på hur reproduktiv isolering leder till artbildning med hjälp av hybridisering, som ger hybrider en lägre fitness och anpassningsförmåga jämfört med föräldraarter. Även korsningar av virus kallas ibland för hybrider. Begreppen hybrid och korsning används i vissa sammanhang som synonymer medan de skiljs åt i andra sammanhang.

* Fotnot: Landskrona Direkts trogne läsare, Lennart “Foxhill” Andersson kom med idén till  På spåret 1986. Året därpå var det dags för premiärprogrammet där devisen alltid varit “Vart är vi på väg?” 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser