De blev årets kulturstipendiater och kulturpristagare

Utövar du någon form av kultur? Då har du chansen att bli årets kulturstipendiat i Landskrona stad. på bilden Håkan Karlsson, Emma Lundmark, Ariana Jashari och Torsten Bengtsson som erhöll stadens kulturstipendium 2020. Sven Pettersson fick samma år stadens kulturpris. Foto: Niclas Lundblad.
Håkan Karlsson, Emma Lundmark, Ariana Jashari, Torsten Bengtsson och Sven Pettersson.
Foto: Niclas Lundblad.

På torsdagseftermiddagen delades årets kulturstipendium och kulturpris ut på Landskrona teater.

I vanliga fall brukar teatern vara i det närmaste fullsatt när kulturarbetare, ideella som professionella kulturminglar och som grädde på moset får ta del av och hylla årets kulturstipendiater.  I år brottades kulturnämndens kulturstipendieutskott in i det sista hur man skulle göra. 
–  Vi maxade besökstalen till tre personer per pristagare och gjorde ett coronaanpassat arrangemang. Lite ledsamt men samtidigt nödvändigt och det blev trots allt en fin och vacker cermoni, intygar Line Hovrind Aslaksen nämndens ordförande.
Arrangemanget filmades och kommer att visas på Landskrona Play senare.

I starkt strålkastarljus fick på ett par meter distans och utan kramar följande stipendiater och kulturpristagare motta diplom och motiveringar upplästa av Line Hovrind Aslaksen.

Emma Lundmark är van att stå på scen. Redan i tidigt i våras bad vi läsarna att lägga hennes namn på minnet då hon var sistaårselever vid Lunds dans- och musikalgymnasium och hade en bärande roll i den då aktuella musikalen Familjen Addams på Lunds Stadsteater. Nu studerar hon i Göteborg på prestigefyllda Performing Art School.

Emma Lundmark 15 000 kronor
Studerande vid Performing Art School i Göteborg.

Emma har utvecklats under lång tid på Kulturskolan genom olika kurser i klassisk gitarr, sång och piano och medverkat vid många av kulturskolans olika arrangemang. Efter studier på Lunds Dans- och musikgymnasium har hon tagit steget vidare och har kommit in på den renommerade Performing Art School i Göteborg med dans och sång som huvudämnen.

Med kulturstipendiet vill staden uppmuntra Emma till fortsatta studier och hoppas se henne på stadens scener likväl som svenska och internationella scener där hon hör hemma.

Ariana Jashari sjöng I Can´t Stand The Rain med en känsla som få.
Just nu studerar hon till lärare inspirerad av alla duktiga musiklärare hon haft i Landskrona.

Ariana Jashari 15 000 kronor
Studerande vid Lunds universitet, Musikhögskolan i Malmö, ämneslärarutbildningen

Med en stor portion engagemang har Ariana spelat och verkat i Landskrona inte bara som mångårig kulturskoleelev men likväl i föreningslivet med musik från sin bakgrund i albansk kultur.

Med stor inspiration från sina lärare på Kulturskolan har hon valt att utbilda sig till ämneslärare i musik. Med musikalisk bredd och siktet riktat på att ge barn och unga samma glädje av musik som hon själv får är det en ära att stödja hennes väg till läraryrket.

Torsten Bengtssons autograf är hårdvaluta hos bokslukande unga. Det vittande författaren om vid årets kulturstipendieutdelning.  Nu är han åter  tillbaka i hemstaden Landskrona och i bagaget har han cirka 125 boktitlar.
– Jag skriver cirka tio böcker om året, berättade han.

Torsten Bengtsson 10 000 kronor
Barn- och ungdomsboksförfattare och föreläsare

Det är ett viktigt läsfrämjande arbete som Torsten gör när har skriver uppskattade och engagerande böcker om vitt skilda ämnen och genom att möta sin unga publik i författarsamtal. Efter hans möten med unga vallfärdar barn och föräldrar till biblioteket för att låna och läsa hans böcker. Hans stora produktion, ett 100-tal titlar som också översatts till andra språk, inspirerar till ung läslust och barnen älskar det han gör.

Förhoppningen är att detta stöd uppmärksammar hans arbete och att det sporrar hans litterära bana.

Håkan Karlsson har en ambition att ta minst en bild om dagen. Ifjol presenterade han dessa dagligen på https://www.instagram.com/zebran10/
Dag 238/365 överlät han dock kameran till Örjan Kristenson så att han själv hamnade på bild.
”Reklampaus på väg till Mediaverkstaden”. Foto: Örjan Kristenson.

Håkan Karlsson 10 000 kronor
Fotograf

Få kan skildra Landskrona på det sätt som Håkan gör med sina fotografier. En välkänd profil, han har alltid kameran med på sina rundor i staden, som fångar ögonblick i svart-vitt i ett ständigt flöde. Inte minst genom sitt sätt att publicera en bild om dagen håller han blicken stadigt uppmärksam på händelser, människor och djur i staden. För stor lokalkännedom, kärleken till fotografi som konstform, förmågan att förmedla stämningar och känslor får Håkan Karlsson ett av Landskrona stads kulturstipendium 2020.

Sven Pettersson, 76 och alltid redo att rycka ut med videokameran.

Kulturpris

Sven Pettersson
Dokumentärfilmare

Sven har under många år dokumenterat händelser i Landskrona, stort som smått, med sin filmkamera och han är ännu verksam med iakttagelser som bland annat kan ses på Sundskanalen och Landskrona Direkt.

För sitt mångåriga och ideella arbete uppmärksammas Sven med Landskrona stads kulturpris 2020.

Till arkivet