Konst blir till dans

Jenny Nilson och Brittanie Brown Foto: Sören Vilks
Jenny Nilson och Brittanie Brown kommer till Landskrona teater den 7 november och framför dansföreställningen Promise land.
Foto: Sören Vilks

För första gången arbetar koreografen Örjan Andersson med en bildkonstnär och för första gången arbetar Helene Billgren med dans. Resultatet är nya verket Promise land, en dansföreställning som skildrar en drömsk värld med mörk klangbotten och drastisk humor. Lördagen den 7 november gästar Promise land Landskrona Teater.

Temat för föreställningen är drömmens absurda logik och Örjan Andersson och Helene Billgren säger sig vara inspirerade av surrealismen och dadaismen, konstinriktningar som handlar om det ologiska och om spontana impulser som intellektet inte hunnit påverka.
– Detta verk är fragmentariskt och vi pendlar mellan olika världar och uttryck. Alltifrån närhet, relationer, ömhet, irritation och humor. Hela skalan helt enkelt. Det är som en surrealistisk drömvärld där vi har en inneboende logik. Precis som i drömmen är det först när vi vaknar upp som vi upptäcker det galna och knäppa, säger Örjan Andersson.

Helene Billgren är en av Sveriges mest framstående konstnärer och var senast aktuell med en stor retrospektiv utställning på Liljevalchs Konsthall i Stockholm. I föreställningen tar hennes bildvärld plats i alltifrån scenografi, kostym och text vilket sedan gestaltas genom dansarna.
– Jag har följt Helene Billgren i många år och det är otroligt spännande att få arbeta med henne på detta vis. Jag är intresserad av nya former och hybrider och att nu få göra scenkonst tillsammans med Helene känns spännande, fortsätter Örjan Andersson.

På scen ser vi Jenny Nilson, tidigare premiärdansös vid Kungliga Baletten och Brittanie Brown, som närmast kommer från Skånes Dansteater.
I dag är Örjan Andersson, med det egna kompaniet Andersson Dance, en av våra mest prisade koreografer med återkommande uppdrag både i Sverige och utomlands, främst för de stora scenerna. Promise land ingår i Riksteaterns nya satsning Koreografserien där publiken möter hans koreografi i ett intimare, mindre format. Senaste gången Andersson Dance och Riksteatern samarbetade blev resultatet Goldberg Variations – Ternary patterns for insomnia som efter premiären 2015 turnerade med
Dansnät Sverige och sedan spelats runt om i hela världen, på bland annat The Kennedy Center i Washington och The Barbican Center i London. Senast här i Sverige var Örjan Andersson aktuell med dansföreställningen Mozarts Requiem på Malmö Opera.

Brittanie Brown och Jenny Nilson.
Foto: Klara G
Till arkivet