Annons

Fortsatt publiktak på 50 personer i Skåne

Filip Olsson och övriga spelare i BoIS får finna sig att avsluta serien med max 50 personer på IP:s läktare. 
Fot0: Nisse Nilsson..

I dag har Länsstyrelsen Skåne beslutat att hålla fast vid ett publiktak på 50 personer i Skåne för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Detta sker samtidigt som Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Skåne beslutat om skärpta allmänna råd för att stoppa den ökade smittspridningen i länet.

Annons
 

– Här i Skåne är det helt enkelt fel tidpunkt att höja publikgränsen. Vi flaggade för detta redan under förra veckan, och nu fattar vi vårt beslut på inrådan av smittskyddsläkaren i Region Skåne, säger länsöverdirektör Ola Melin.

Skärpning av de allmänna råden
Region Skånes statistik har den senaste veckan visat på en oroväckande snabb smittspridning i Skåne. Ökningen gäller både antalet smittade och antalet inlagda patienter. Alla åldersgrupper är drabbade. Detta är anledningen till att Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Skåne beslutat att skärpa de allmänna råden för att stoppa smittspridningen, ett beslut som tidigare fattats för Uppsala län. Detta innebär bland annat att:

• Undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel. Resor som inte går att undvika – till exempel till ett arbete där man verkligen måste vara på plats – kan alltid genomföras.

•  Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

•  Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – exempelvis affärer och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i Skåne. Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att exempelvis minimera antalet besökare vid en och samma tidpunkt. Arbetsgivare uppmanas att bland annat se till att personal kan arbeta hemifrån.

– Nu behöver vi dra i nödbromsen för att bryta den här utvecklingen. Det är på allvar nu. Alla måste verkligen hjälpas åt och ta ansvar. Var och en måste följa de skärpta råden för att minska smittspridningen, säger Eva Melander smittskyddsläkare i Region Skåne.

– Jag hoppas att vi i Skåne snart ska kunna följa resten av landet som från 1 november kan gå på konserter och matcher med 300 personer i publiken. Men då krävs att vi vänder kurvan med ökad smittspridning, säger Ola Melin.

Länsstyrelsen Skånes beslut gäller till 30 november och kan förlängas eller förkortas beroende på utvecklingen av smittspridningen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser