Sann berättarmagi på teatern

Taha av Amer Hlehel. Foto: Urban Jören
Taha av Amer Hlehel.
Foto: Urban Jören

Kulturnatten må vara inställda. Karnevalen likaså. Däremellan bokade Landskrona Musik och Teater för ett och ett halvt år sedan in föreställningen Taha.
– Den blir av. Det är en internationellt prisbelönt föreställningen om den hyllade palestinska poeten Taha Muhammad Alis liv, säger Cecilia Kraitiss, ordförande i teaterföreningen.

Fredagen den 30 oktober ges Taha på Landskrona teater.
– Naturligtvis under Corona-anpassade former. De som någon gång besökte Berättarklubben kommer att känna igen sig. Man liksom dras in i berättelsen, utlovar Cecilia Kraitiss och berättar att föreställningen ges på engelska.
– Den textas dock på svenska på en stor skärm.

Taha har gjort stor succé internationellt, både bland publik och kritiker. Det är en berättelse som börjar i Palestina före andra världskriget och slutar på en poesikonferens i London ett halvt sekel senare. Taha Muhammad Ali var en av Palestinas mest hyllade poeter och publiken får nu möjlighet att ta del av hans livsöde och lära känna hans poesi.
– Taha är berättelsen om en optimistisk person som genomlevde svåra tider och händelser, men som lyckades övervinna alla hemska situationer han upplevt, berättar skådespelaren Amer Hlehe som gör rollen som Taha.

Taha handlar om en poets kärlek till ordet och hans fascinerande kärlek till människoliv och natur, om sorg och människans stora förmåga till förlåtelse samt om att erövra världen med kunskap och skönhet. Med fint avvägd humor trollbinder Amer Hlehel publiken.
– På scen försöker jag alltid hitta ett sätt att berätta om min familj och om mitt folk – palestinierna som förlorade sina hem, sina liv och sina egna berättelser. Taha Muhammad Ali kunde beskriva den personliga smärta av att vara en flykting och att ha överlevt ett krig, att vara palestinier. Han berörde de djupaste känslorna av förlust och förtvivlan, men även kärlek och hopp. Taha delar sin berättelse med många palestinier. Men han lyckades berätta den genom den finaste formen av konst, nämligen poesi, avslutar Amer Hlehe.

Till arkivet