Makabert på Kulturskolan

Delar av den 23 man stora ensemblen med Aslög Hildebrand i gul tröja i mitten.
Swenney Todd (Mia Drakemyr) försöker övertala Mrs Lovetts (Nathalie Drakemyr) att fortsätta att baka de delikata pajerna.

Kulturskolan i Landskrona fortsätter att fira sitt 30-år jubileum. Närmast väntar en ohygglig historia. Det är berättelsen om barberaren Sweeney Todd som ges. Premiär för pjäsen är den 7 november.

På kulturskolans scen får publiken möta den grymma och girige Sweeney Todd. En figur som inte skyr några medel för att skapa sig en förmögenhet. Med sin raksalong som bas går han bokstavligt talat över lik för att nå sitt mål. Ett faktum som får Mrs Lovetts köttpajer att smaka bättre än någonsin.

Aslög ”Åsi” Hildebrand har regisserat pjäsen.
– Det råder delade meningar om Sweeney Todd har funnits på riktigt. Klart är dock att det funnits barberare, bland annat i Berlin, Paris och Calais, som mördat sina kunder och sedan serverat dessa, säger hon.
– Det finns också olika varianter av historien. En har blivit till musikal och film där Sweeney Todd är oskyldig. Men det är han inte i vår version. Tvärtom. Han skyr inga medel få som han vill. Vår version bygger på, först en serie i en tidning och sedan en bok som skrevs 1846 och heter The String of Pearls.

Mia Drakemyr, som till vardags läser till ambulanssjukvårdare, spelar rollen som Sweeney Todd.
– Utmaningen är att vara så grym och samtidigt mjuk. Han gör all för att få genom sin vilja, säger skådespelaren.
– Men det är en kul roll. Det är faktiskt bara andra gången som jag är med på scenen. Första pjäsen jag var med i var Kung Lear.

Mrs Lovetts, som serverar de delikata köttpajerna, spelas av Nathalie Drakemyr.
– Fröken Lovetts är ursprungligen från Paris men har flyttat till London, säger Nathalie Drakemyr.
– Det passar mig bra att bryta på franska. Jag har en fransk far, säger hon med ett leende.

Den kanske tuffaste rollen spelas av Emelie Niemi.
– Jag spelar Tobias som är Sweeney Todds hjälpreda. Och jag får mycket stryk. Han är inte snäll den där Sweeney Todd, säger Emelie Niemi.

Premiären sker lördagen den 7 november klockan 19.00. Därefter ges pjäsen varje dag till och med den 15 november, med undantag av den 11:e då skådespelarna är lediga. För manus och regi svarar Aslög Hildebrand. Biljetter hittar man på www.kulila.se. Rekommenderad ålder är 12 år.

Swenney Todd instruerar Tobias (Emelie Niemi) om vad han får och inte får göra.
Delar av den 23 man stora ensemblen. Från vänster: Emelie Niemi, (Tobias Ragg), Mia Drakemyr, (Sweeney Todd), Nathalie Drakemyr. (Fru Lovett), Mikael Nilsson. (Pastor Lupin), Aslög ”Åsi” Hildebrand (regi mm), William Pedersen (Herr Kommissarien), Nicole Garcia (Johanna Oakley) och Ellen Sandell (Amanda Barkley)

Till arkivet