Annons

Batteriprojekt invigt

På torsdagen invigde Landskrona Energi ett batterilager på Boliden Bergsöe som ska ge sina kunder möjlighet till sänkta elkostnader genom flexibla tjänster. Forskningsprojektet pågår i drygt två år. Vattenfall projektleder själva forskningen, och batterilagret på Boliden Bergsöe är en pilot för energilagringsprojektet.

Annons
 

Batterilagret är ett forskningsprojekt i samarbete mellan Vattenfall, Boliden, Energimyndigheten och Landskrona Energi. Batterilagret står på Boliden Bergsöes återvinningsanläggning i Landskrona, och har en kapacitet på 1 MWh, vilket motsvarar ca 24 elbilsbatterier. Den laddas med el från Landskrona Energi, och med solceller som står på Bolidens område.

Lagret har en intelligent programvara, därav namnet A Smart Powerbank, som gör att den kan reglera frekvens, ge nätstabilitet och utöka effekt vid behov. Den är med andra ord som en backup och kan ge energi vid effekttoppar, när det lokala elnätet inte räcker till.
– Effekt- och kapacitetsfrågorna blir allt viktigare i vår region samtidigt som vi vill främja ytterligare etableringar i Landskrona. Därför ser vi fram emot att utvärdera vilka möjligheter det finns för kunderna att bidra till en mer effektiv användning av nätet och samtidigt påverka sina kostnader, säger Angelo Tizzano, elnätschef, Landskrona Energi.

Batterilagret kom på plats i våras, och installerades under sommaren.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser