Sista minuten tips till fotofestivalen

Mötena är en viktig del av festivalen.
Årets extra långa fotofestival lider mot sitt slut. Tre dagar återstår och vi har bett några av de initierade att komma med några sista-minuten-tips till de som ännu inte hunnit med ett besök.

Den sjunde upplagan av Landskrona Foto Festival bjuder på 22 utställningar. Därtill finns det en handfull utställningar som går under namnet Landskrona Foto Friends.

– Vi är riktigt glada över att vi haft ett bra flöde av besökare och många från runt om i regionen. Utställningarna har varit uppskattade och publiken har varit mycket engagerad och intresserad, säger Jenny Nordquist, chef för Landskrona Foto.

Festivalen kommer att leva kvar på nätet efter söndag.
– Vi har gjort ett digitalt program som blev en större arbetsbörda än väntat, men resultatet var bra, så det var det värt och nu finns det tillgängligt via vår Youtube kanal framöver, säger Jenny Nordquist.

Landskronaborna går som bekant gratis på festivalen. Festivalpass hämtas på biblioteket eller museet. Om man ännu inte hunnit besöka festivalen vad bör man inte missa?
 – Vad man inte får missa är Patrik Waterhouse utställning ’Restricted Images’ på museet, som är ett samarbete mellan Waterhouse och Warlpirierna, en stam aboriginer i som lever i avlägsna ökensamhällen i centrala Australien, som har reviderat Waterhouses bilder med prickmålning en traditionell aboriginsk konstnärlig metod, tipsar  Jenny Nordquist och tillägger.
 – Sen får man inte heller missa utställningarna på citadellet, som undersöker konsekvenser av förföljelse och folkmord och  som verkligen går i dialog med den gamla byggnadens historia.

En flitig besökare på fotofestivalen har kulturnämndens ordförande Line Hovrind Aslaksen varit.
– Det fantastiska med festivalen är att den är så internationell och så lokal, samtidigt, säger hon som gärna vill framhålla flera utställningar.

– Svårt att välja bara enstaka, men om jag måste göra det säger jag: Se Parallel Intersection i Tyghusets gymnastiksal. Parallel är en plattform som samlar kreativa europeiska organisationer hängivna att främja tvärkulturella utbyten och mentorskap i ordning att upprätta nya riktlinjer inom samtida fotografi, det är stort att de valt Landskrona som plats för sin samlingsutställning 2020.

På Kasernplan är bilderna starka och obehagliga.
– Men ack så viktiga, anser Line Hovrind Aslaksen som sedan fortsatt sin promenad ner till konsthallen.

– Lee Kai Chung´s verk Retrieval, Restoration & Predicament är mäktigt och visar hur ideologier förändras över tid.

Kulturnämndens ordförande har besökt festivalen vid tre olika tillfällen hittills.
– Det har jag gjort med olika personer och sett nya saker varje gång. Att stå utanför Hotel Öresund och titta på bilder som visar hur glaciärer krymper, samtidigt som man hör vatten porla i fontänen blir också en berörande upplevelse.

Line Hovrind Aslaksen tänker utnyttja tiden fullt ut.
– I helgen ska jag gå en ny runda, och se på  Friends of Landskrona foto som HÖJ på Galleri Direkt och African Savannah. Maasai versus Couture på Galleri Tapper-Popermajer bland annat, avslutar hon.

På Galleri Direkt, det vill säga Landskrona Direkts väggar på Gamla Kyrkogatan 21 hänger utställningen HÖJ. Här finns bland annat bilder av nättidningens ansvarige utgivare och tillika redaktör, Håkan Karlsson.

– Som fotograf har jag en förkärlek för gatu- och flanörfotografi där ögonblicket förevigas. Det finns så klart en historia innan och efter bilden. Den kan ibland berättas, men inte alltid, säger han,

Håkan Karlssons del av utställning har han valt att kalla ”En dag i taget”.
– Min vurm för fotografi gör att jag mer eller mindre dagligen tar bilder. På så vis blir de fragment ur en dagbok och numreras efter vilken dag det är. Igår var det förövrigt dag 261/366 2020. Landskronadagen, säger han och skrattar.

Fotofestivalens konstnärliga ledare, Monica Allende, har grävt i museets fotoarkiv och hitta en del godbitar från förr.
Till arkivet