Annons
Tisdagen den 7:e december
Dagens namn: Angela, Angelika

Fotograferandet hjälpte honom hitta tillbaka till musiken

Jacob Karlzon ställer ut på Galleri Direkt till och med söndagen den 20 september.

Jazzpianisten Jacob Karlzon turnerar världen runt. Coronapandemin har dock gjort att han det senaste halvåret fått tillbringa mestadels av tiden bakom sin Steinwayflygel i hemmet i Malmö.
– Det har varit skönt att kunna ägna tid åt min första fotoutställning. Jag har saknat att möta publiken, säger han vars bilder man till och med söndag kan se på Galleri Direkt på Gamla Kyrkogatan 21.
 
Låt oss omgående slå fast att Jacob Karlzon är musiker och inte fotograf.
– Jag vill kalla honom för en konstnär. Hans bilder är mycket bra, säger det erkänt skicklige fotografen Örjan Kristenson som det senaste veckorna stifta bekantskap med Jacobs bildsvit som nu hänger på en av galleriets väggar.

Annons
 

Det är förhållandevis små bilder, 12×12 centimeter, som Jacob Karlzon visar. Måttet är tryggt då det är detsamma som CD-skivans.  Fotograferandet tog fart under en period då lusten att skapa musik nästan helt försvann för pianisten.
– Jag började gå långa promenader för att samla och skingra tankarna. Dessa gående meditationer ledde successivt till processer som startades upp och fick pågå. Med på promenaderna fanns min iPhone utan att jag riktigt visste varför, berättar Jacob Karlzon.

Han började se omkring, både vad gällde detaljer och helhet. Något helande fanns det i processen.
– Jag har aldrig haft ambitionen att skapa bilder. Jag har inte ens haft ett intresse av att fotografera. Döm om min förvåning då jag fann mig själv redigerandes ett tiotal bilder som jag fått med mig hem efter en tur utmed havet, säger han och firar av ett brett leende.
– Att hitta lusten i att skapa i ett medium och format man inte visste man ville uttrycka sig inom, tangerade helt plötsligt den upptäckarlust som funnits i min musik.

Jacob Karlzon är uppväxt med en pappa som är bildkonstnär och möjligen har detta gjort att han själv inte utforskat denna del av sitt eget skapande utan alltid låtit musiken vara hans uttryck.
– Inom all typ av konst talar man alltid om balansen mellan hantverk och uttryck. Det är en relevant diskussion på alla sätt. Jag är ingen fotograf och kommer heller aldrig bli någon men jag älskar att ta
bilder. Genom att känna detta älskar jag nu att spela piano igen, säger han och skyndar sig att tillägga.
– Nu har jag en hobby som ger mig lust och som jag gör för att det är så kul.

Se Jacob Karlzons bilder på Galleri Direkt, Gamla Kyrkogatan 21 i Landskrona fram till och med söndagen den 20 september. Öppet dagligen klockan 13-17.

Foto: Jacob Karlzon.

Jacob Karlzon ställer ut tillsammans med Örjan Kristenson och Håkan Karlsson.
HÖJ!- är samlingsnamnet på utställningen som är en del av Landskrona Foto Friends under fotofestivalen som pågår till och med söndagen den 20 september.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser