Annons

Ljuset ska lysa upp höst- och vintermörkret

På tisdagen presenterades stadens nya projekt Ljuset som kommer att pågå den 10 oktober till den 10 januari.

Ett tre månader långt ljusprojekt startar den 10 oktober. Allt från utställningar, workshops och installationer kommer att finnas från vattentornet och konsthallen till hamnen och vidare ut till Koppargården. Tanken är att hela staden och alla dess innevånare ska deltaga och vara en del av ljusfesten som varar till den 10 januari 2021.

Annons
 

Under tre höst- och vintermånader kommer Landskrona att lysa upp i mörkret. Konst, film och design på internationell nivå kommer att gå hand i hand med workshops, lek och experimentlusta när Landskronaborna blir medskapare av en upplyst stad.
– Allt kommer att utgå från Konsthallen och parken i dess omgivning. Därefter blir det ett stråk som går via blomstergatan till Kasernplan, över Rådhustorget, längst med Nygatan till Teaterparken, säger projektledare Niclas Lundblad.

Det blir dock mer än så.
– Vi kommer att ha ett par satelliter. Vi vill emellertid inte avslöja för mycket idag. Men projektet kommer att bli väl synligt för de som passerar förbi stan på motorvägen.

Klart är att en satellit blir Koppargården.
– Det är ett samarbete med aktivitetshuset LAB (Lära, Arbeta, Bo) vilka utgår från Koppargården. Det kommer att arrangeras workshops där barn och unga skapar sina egna 3D-planeter, som sedan projiceras på en husfasad i Koppargården. Och detta kommer att synas på långt håll, berättar Niclas Lundblad.

En stor del av projektet kommer att äga rum i Slottsparken utanför konsthallen. Det är designbyrån Form Us With Love, som samtidigt ställer ut på Landskrona konsthall, som pryder sin strålglans även i parken utanför. ”Med inspiration från både sociala och faktiska ringar på vattnet i kuststaden Landskrona, kastar de en metaforisk macka från havet upp i staden och ljuspunkter i parken tänds där människor rör sig och socialiserar. Mer om detta finns att beskåda inne i utställningen där hela processen läggs fram på ett bord.” står det att läsa på projektets hemsida.

En 16 kvadratmeter stor LED-skärm kommer att placeras på Kasernplan.
– Vi har döpt den till Folkets hav och på denna presenteras en rad videokonstnärer från världens alla hörn. De ska, i rörlig bild, tolka sin relation till ljuset och havet där de bor i rörlig bild.

En stor del av Nygatan kommer också att bada i ljus.
– Där är några tomma butikslokaler som vi kommer att använda oss av. Här kommer arrangemangen att bytas ut med jämna mellanrum. Dessutom kommer Kulturskolan, som ligger på Nygatan, att ansvara för mycket som händer på den korta gatan, säger Niclas Lundblad.

Tryggheten i fokus
Landskrona stad har de senaste åren arrangerat såväl fysiska som digitala trygghetsvandringar och många har haft åsikter om bristfälligt ljus på vissa platser.
– Vi har gjort mycket under åren men såklart hänger vi på här. Vi kommer att arbeta mycket med ljus kontra trygghet, säger kommunens stadsmiljöchef Tora Broberg,

Tanken är att projektet ska bli återkommande.
– Man kan säga att detta blir ett pilotår. Vi vill att detta ska bli som fotofestivalen, ett årligt arrangemang som utvecklas och blir en naturlig del av Landskrona, avslutar Niclas Lundblad.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser