Annons

Ifrågasättande fotografi

Flammande Fågel. Höganäs 1997.
Foto: Örjan Kristenson.

Örjan Kristenson har i sommar tillbringat många  timmar på Mediaverkstaden i Malmö med att scanna och skriva ut sina bilder som nu visas på Galleri Direkt på Gamla Kyrkogatan i Landskrona.

Annons
 

Fram till och med söndag är det fotofestival i Landskrona. Fotograf Örjan Kristenson bor i staden och har en stor vana av att ställa ut just fotografi, både sina egna men även Christer Strömholms som han arbetade tillsammans med under 15 år.
– Många fotografer presenterar sina verk efter ett tema, jag försöker undvika det. Av den enkla anledningen att tema aldrig fullt ut kan beskriva uppfattningen av den verklighet jag lever i, säger Örjan Kristenson som ser sina bilder som små, snabba nedslag i en värld han betraktar genom sina kameror.

Spridda delar av dessa fragment av Örjan Kristensons omvärld finns nu att beskåda på Landskrona Direkts redaktion som när allmänheten bjuds in, döps om till Galleri Direkt.
– Bilderna förändras av den tid jag lever i, mitt förhållande till människor jag möter. Av de erfarenheter som bor i mig, säger Örjan Kristenson och kliar sig i det välansade skägget.

– Nu är de lösbrutna från den egentliga händelsen, säger han och pekar på en svit han valt att kalla ”Bilder från sängkanten”. Det är ödmjuka och vilsamma bilder, tagna under tre decennier. 

”Ett fotografi är en hemlighet om en hemlighet, ju mer du ser, desto mindre vet du”, sa en gång den amerikanske fotografen Diane Arbus. Ett citat Örjan Kristenson lyfter fram.

– En bild är en bild. Den är också en kommunikation mellan fotograf och betraktare. Ett band mellan den som såg och den som ser, understryker han.

Örjan Kristenson arbetade tillsammans med den världsberömde fotografen Christer Strömholm när denna gav ute sin bok, 101 kloka ord, handskrivna små tänkvärda citat. Själv funderar Örjan Kristenson ofta kring fotografi och till dagens unga fotografer väljer han att ge följande råd.
– Fotografi är aldrig ett svar. Trots dess bevisbörda i medicinska, polisiära och andra sammanhang. Fotografi är alltid en fråga. Varför? Vem? När? Var? Hur?

Örjan Kristensons bilder kan ses på Galleri Direkt på Gamla Kyrkogatan 21 fram till och med den 20 september. Öppet dagligen klockan 13-17.

Örjan Kristenson i dubbel upplaga,  det vill säga bilden bakom honom är ett självporträtt som fram till den 20 september går att beskåda på Galleri Direkt.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser