Smygpremiär för Storan

Bilal från Sports of schools visar prov på vighet genom att slå en volt på studsmattan.
Bilal och Abe är 14 år och bor på  Koppargården. Till vardags går dom på School of Sports som ligger över gatan till lekplatsen och deras bostadsområde.
– Det är kul att lekplatsen nu är klar. Innan fanns här inte mycket att göra, säger Abe samtidigt som Bilal slår en ny volt.

I en veckas tid har den varit öppen för besökare – Landskronas största lekplats.
Storan, som den ska hetta ligger längs med Emaljgatan på Koppargården.

När Landskrona Direkt har vägarna förbi passar ett gäng glada ungdomar från intilliggande Landskrona School of Sports på att testa en del av lekattiraljerna.  Populärast tycks en avlång studsmatta och en större gunga vara.

Det höga klättertornet med snirkliga rutschkanor är det däremot ingen som testar under vår närvaro. Då tidningens något åldrade utsända kikar in i tornet så är klätternätet aningens för finmaskigt för att göra en mer noggrann kontroll.

Bänkarna är många så sittplatser finns det, liksom klätterväggar, gungor, balansredskap och små lekhus och gula kaniner. En informationsskylt  upplyser oss om hur blåtandshögtalaren fungerar men hur vi än letar hittar vi inte den obligatoriska hänvisningsskylten som ska ge nödvändig information om  lekplatsens namn, adress, hemsida och GPS:koordinat. Där det dessutom ska framgå om vem man kontaktar vid eventuell olycka och vem som ansvarar för skötsel och drift samt hur felanmälan görs.
– Skyltar är beställda och klara. Montering görs inom kort, utlovar stadsmiljöchef Tora Broberg och Direktens ordningsman kan andas ut..

Lekplatsen är byggd av Landskrona stad i samarbete med Landskronahem och förverkligas tack vare ekonomiskt stöd från Boverket och har budgeterats till 15 miljoner kronor.
– Vi har inte slutreglerat kostnaderna än, det arbetet pågår, men det kommer att stämma. 15 miljoner kronor kostade den stora lekplatsen samt den lilla lekplatsen och dagvattendamm intill mellan Silvergården och Pilängen, säger Tora Broberg

Lekplatsen som ligger på gröningen intill korsningen mellan Emaljgatan och Idrottsvägen har alltså haft smygpremiär och någon invigning har inte avklarats.
– Det är inte klart med det.  Anledningen till det är begränsningar med anledning av coronaläget, avslutar Tora Broberg.

Det mest spektakulära på lekplatsen är det höga tornet med sina snirkliga rutschkanor.
En liten karusell.
En hederlig gammal gångbro.

 

 

Till arkivet