Självdrag ingen hälsorisk – dom har vunnit laga kraft

Mikael Jönsson, VD på HSB Landskrona, blickar ut från sjunde våningen på Västerpark.
Mikael Jönsson, slutar som VD på HSB Landskrona. På bilden blickar han ut från sjunde våningen på Västerpark.
Mikael Jönsson, VD på HSB Landskrona, blickar ut från sjunde våningen på Västerpark.
Mikael Jönsson, VD på HSB Landskrona, blickar ut från Västerpark och kan idag glädja sig åt att självdragsventilation i flerbostadsfastigheter inte är en hälsorisk. Något som  betyder oerhört mycket för HSB Landskronas bostadsrättsföreningar som har den här typen av hus. Och i förlängningen är den intressant för fastighetsägare i hela Sverige. 

Sedan 2018 har HSB Landskrona drivit frågan om självdragsventilation i flerbostadsfastigheter inte ska betraktas som en hälsorisk, efter att HSB brf Linden tidigare fått föreläggande om vite av miljöförvaltningen på grund av bristfällig ventilation. Igår kom det slutgiltiga beskedet.

HSB Landskrona drev målet ända till mark- och miljödomstolen. I januari gav domstolen bostadsrättsföreningen och HSB Landskrona rätt och upphävde miljöförvaltningens föreläggande om vite. Landskrona kommun överklagade beslutet och igår kom det slutgiltiga beskedet. Ärendet är avslutat och dom har vunnit laga kraft, eftersom mark- och miljööverdomstolen har funnit att skäl inte föreligger att bevilja prövningstillstånd.

– Beskedet är både glädjande och ett viktigt kvitto. Så klart för bostadsrättsföreningen i fråga, men också för alla fastighetsägare i Sverige i liknande situationer, som kan använda denna dom som vägledning, säger Lars Hammarsten, projektledare på HSB Landskrona, som har drivit hela ärendet i alla instanser.

Nu vill HSB Landskrona hjälpa andra medlemsföreningar att kräva tillbaka pengar som de har betalat i tillsynsavgift till kommunen.

– Det är nämligen så att när miljöförvaltningen har hittat brister i föreningar med självdragsventilation så har avgifterna för tillsynen höjts. Hur många föreningar som omfattas av detta vet vi inte, men vi vill gärna stötta våra medlemsföreningar med att få sina pengar tillbaka, säger Mikael Jönsson, vd på HSB Landskrona.

Läs mer: HSB vann viktigt mål om ventilation

 

Till arkivet