Annons

Två journalistprofiler prisas med stenar i gågatan

Anders Hilding har betytt mycket för den lokala journalistiken i Landskrona.
Foto: Håkan Karlsson.

Snart är det dags att avtäcka 2020 års minnesstenar på Landskrona Walk of Fame men redan idag kan vi avslöja att det rör sig om Åke Jönsson och Anders Hilding som hedras på detta vis.

Annons
 

Avtäckning sker på Järnvägsgatan den 10:e oktober klockan 12.00 i samband med stadens höstevent. Utöver avtäckning under ledning av kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt utlovas underhållning.

Årets minnesstenar tilldelas:

Anders Hilding 1931-2020.
En mc-olycka och en rejäl benskada ledde till att landskroniten Anders Hilding började fotografera. Han fotograferade omgivningarna på Öster, där han växte upp, byggde ett labb på vinden, och blev lärling hos en fotofirma i Landskrona. Sin utbildning fick han i Hamburg, och 1954 såg Studio Anders Hilding dagens ljus. Då inleddes hans mångåriga dokumentation av Landskrona. Han fotograferade allt som hände i stan under de kommande decennierna och hans uppdragsgivare var den handfull tidningsredaktioner som fanns i Landskrona. Han var också verksam som industriell kommersiell fotograf med uppdrag från företag och industrier. Anders Hilding var mycket sport- och konstintresserad, han startade både en bågskytteklubb och en judoklubb i Landskrona, han spelade vattenpolo, var sportdykare och under många år var han ordförande i GF Idrott. I 30 år var han med i styrelsen för Landskrona Konstförening, flera år som dess ordförande. 1992 flyttade han och hustrun Eva till England och all den dokumentation som fanns i hans arkiv gick över till kommunen där den nu finns digitaliserad i museets Minnesbank. Anders Hilding tilldelades kommunens hedersmedalj 1993, och 1982 utsågs han till ”Årets Landskronit”.

Åke Jönsson född 1949 i Landskrona och har varit sin stad trogen och därmed en äkta landskronit. Åke är fil. kand. historiker och författare och har varit anställd på Sydsvenskan mellan åren 1976-1989 som redaktör, nyhetschef, redaktionssekreterare och sportchef. Han driver sedan 1989 ett eget företag främst som författare av kulturhistoriska verk. Åke som skrivit en stor mängd böcker närmare bestämt 28 stycken, tilldelades Svenska Idrottshistoriska Föreningen pris 2003 och är invald i Sveriges Författarförbund. Han har genom sin livsgärning spridit kunskap och glans över Landskronas kulturella, historiska och sportsliga händelser.

Landskrona Walk of Fame
Idén bakom Walk of Fame är att lyfta fram framgångsrika och framstående personer som växt upp i staden, eller arbetat på ett sätt som ökat kunskapen om och förbättrat bilden av Landskrona. Avsikten är också att öka intresset för Landskrona historia och locka fler besökare till stadens centrum. Landskrona Stad är och har varit hemort och bas för många kända personer, därför kommer stadens “borgmästare” leda den årliga avtäckningen av två nya minnesstenar på Walk of Fame på centrala affärs- och gågatan.

Landskrona Walk of Fame arrangerades på initiativ från stadens Frimurare och är ett gemensamt projekt mellan stadens två Rotaryklubbar, två Frimurarenheter och Landskrona stad. Den 20:e mars 2013, när Landskrona stad firade sitt 600-års jubileum, invigde Sveriges Kung Carl XVI Gustaf Landskronas Walk of Fame på Järnvägsgatan.

Walk of Fame stenarna är konstruerade och tillverkade av mycket hållbara och miljövänliga material som beräknas kunna ligga i gatan mer än 200 år utan underhåll.

Åke Jönsson kan sitt Ven som den sommargäst han är. Drottning Margrethe visade sig vara en god och nyfiken lyssnare när han guidade henne runt på Nämndemansgården.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser