Annons

Modellen bakom kameran ställer ut

Fotograf Ewa-Mari Johansson är utbildad i New York, hennes mentor var Time-Life fotografen Arnold Eagle som arbetade med Man Ray. Sedan 1981 har hennes bilder publicerats i bland annat Vogue, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Elle, Månadsjournalen, Foto och Fotografisk tidskrift. Nu är hon aktuell med en utställning på Galleri Tapper-Popermajer.

Om lite drygt en vecka inleds Landskrona Foto Festival men redan på lördag är det vernissage på Ewa-Mari Johansson fotoutställning på Galleri Tapper-Popermajer på Norra Kyrkogränden.

Annons
 

Ewa-Mari Johansson är toppmodellen som arbetat för de största modemagasinen och som byte plats från framför kameralinsen till bakom.
– Jag plåtades för Vogue, Harpers Bazaar och Elle för att nämna några, säger hon som samtidigt med modelljobben valde att utbilda sig till dokumentärfilmare.

– Det var i New York. Jag hade tröttnat på den oärlighet som rådde i branschen. Inte minst när det gällde produktfotografering. Var jag exempelvis hårmodell så fick jag skriva på ett kontrakt att jag mottagit produkterna, sen brydde sig ingen om den inte användes eller inte.

Som modell jobbade hon med de främsta fotograferna. Här fann hon inspiration till sitt framtida yrke. Själv har hon avporträtterat flera supermodeller. I hennes fotoportfolio finns bilder på bland andra Kate Moss, Naomi Campbell, Claudia Schiffer och Linda Evangelista.

Ewa-Mari Johanssons fotograferande spänner över flera områden. Hon fotograferar arkitektur, kommersiellt, mode, landskap, fotojournalistik, porträtt, bröllop, industri, lifestyle och trädgård.
– Har du sett mina bilder från Kuba?, frågar hon.
– Det är streetfotografi, säger hon till Landskrona Direkts utsände som fastnat för just den genren inom fotografin.

För några år sedan skänkte hon en halv miljon bilder till Malmö Stadsarkiv.
– Det är bilder tagna vid olika uppdrag. De svämmade över, säger Ewa-Mari Johansson med ett leende.

Den nu aktuella utställningen på Galleri Tapper-Popermajer är bilder från två serier med den afrikanska kvinnan och savannen som gemensam nämnare.
Under sex veckor reste Ewa-Mari Johansson i Morogoro-distriktet mellan Dar es Salaam och Dododoma i Tanzania.  Här besökte hon byar och satte fokus på kvinnorna hon mötte. Det blev till en personlig berättelse om dessa kvinnor, där fotografierna kan ses som ett familjealbum och som en konstnärlig hyllning till den styrka, stolthet och glädje som möter fotografens öga.

– Det tog flera månader innan åldermännen i byarna gav mig tillstånd att fotografera.  När de till slut sa ja, bad de mig att ”Fotografera inte förrän du först har bett om lov.” Jag har gjort precis så. Normalt eftersträvar jag spontanitet i mina bilder, men här har jag i första hand varit mån om att visa respekt för dem jag fotograferade, säger Ewa-Mari Johansson.

Massajerna som tidigare var ett nomadfolk har tvingats in i små samhällen och blivit fastboende.
– Detta för att vi i västvärlden ska åka på safari i nationalparkerna.

Bildsviten kallar hon Mama Maasai och visades för snart tio år sedan på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.
Nu varvas bilderna med andra bilder från serien Safari – Haute Couture i Queen Elisabeth Park i Uganda.

– Vi kanske inte längre kommer att få se de öppna landskapen med kratrar och savannområden i Afrika som vi ser i dessa bilder. Forskning visar att det finns en risk att de öppna savannlandskapen växer igen och förvandlas till skog på grund av ökade halter av koldioxid i atmosfären och de klimatförändringar som det medför. Dessa stora förändringar kan hota det unika växt- och djurliv som idag finns på den Afrikanska savannen. Vi kanske i framtiden inte heller kommer att få se mode utav handsydda haute couture kläder med broderi, spets och pärlor, avslutar Ewa-Mari Johansson.

Facebook nekade annons
Bilderna är uppenbart mer än vackra och ståtliga. Uppenbart är de även kontroversiella och politiskt känsliga.
– Facebook vägrade godkänna vår annonskampanj. Den har gått genom två instanser, båda har avslagit vår annons, säger gallerist Hans Tapper och undrar om med en smått häpen min om vi kan hitta någon förklaring till detta.

 In and out of the African Savannah; Masaai versus Couture invigs på lördag och visas fram till och med den 27 september.

Masaai versus Couture.
– Facebook vägrade godkänna galleriets annonskampanj som såg ut så här, inklusive öppettider, säger Hans Tapper.
Foto: Ewa Mari Johansson

Modeikoner.
När Ewa Mari Johansson gick ut för att lägga på en parkeringspeng för bilen sprang hon på Tonie Lewenhaupt, fotografi- och modeexpert och visst kände de båda varandra väl.

Även fotograf Hans Jonsson råkade komma förbi.
– Fin streetbild. Bra att du kapade mitt huvud. Modellandet är över sedan länge, sa Ewa Mari Johansson och skrattade hjärtligt.

”Lake Edward”och fotografen. På bilden Ewa Maris dotter Frances Sprei iklädd haute couture på savannen. 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser