Annons

Syskonen hittade sig själva på 58 år gammal bild

Rita Nilsson och Tommy Nordqvist hittar sig själva på en 58 år gammal bild som legendariske fotografen Anders Hilding då tog i Lill-Olas.

Landskronasjälen sedd genom nyligen bortgångne fotografen Anders Hildings lins finns att beskåda i en utomhusutställning på gågatan (Järnvägsgatan) i Landskrona.

Annons
 

På en av Anders Hildings nu rejält uppförstorade bilder från 1962 solbadar Rita Nilsson tillsammans med lillebror Tommy Nordqvist och deras föräldrar Rolf och Lilian.
– Det var bättre somrar på den tiden, vill Rita Nilsson ha det till.

– Vi blev helt ställda när vi gick förbi här en dag och såg dessa stora fina fotografierna och att vi själva var med på ett av dem, säger Tommy Nordqvist.

58 år efter den solgassande dagen i Lill-Olas gläds syskonen nu åt att kunna se och minnas mamma Lilian läsande Året Runt och pappa Rolf njuta i fulla drag av solen.
– Se hur vi vänt en av solstolarna som ett vindskydd, säger Rita Nilsson och ler.
– Vi solade och badade alltid här. Vi hade en moster och morbror i Borstahusen som vi brukade hälsa på hos då, minns Tommy Nordqvist.

Uppskattat inslag i gatubilden
– Detta hoppas vi blir ett återkommande inslag här på gågatan. Hilding tog ju hur många bilder som helst.  Men den gången jag begravdes levande under mitt hus när källargrunden skulle dräneras och bara huvudet stack upp och det första jag såg var en tidningsfotograf – då bad jag honom lägga av med att ta bilder, minns Tommy Nordqvist.

Under fyrtio år som fotograf i Landskrona skapade Anders Hilding ett digert arkiv som dokumenterade såväl stadens invånare som dess utveckling. Hans bildskatt skänktes till Landskrona Museum och finns nu att ta del av genom Minnesbanken. I våras avled han 89 år gammal.

– Lockarna i nacken har jag minsann kvar, säger Rita Nilsson när hon och brorsan Tommy Nordqvist studerar Anders Hildings bild.

Läs mer:
Anders Hilding har avlidit

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser