Annons

Det svänger om Paraiso

Från Hudiksvall till Kuba får Landskronabördige Jerry Carlson det att svänga rejält från pianot. Pressbild.

Jerry Carlson, visst låter namnet bekant. Kanske träffade du på honom redan under Krogsvängens glansdagar, på det tidiga 1990-talet, när den unge Jerry med såväl händer och fötter fick det att svänga på ett piano inne på Kajos. Vi pratar naturligtvis om landets främste Jerry Lee Lewis-tolkare.  I dagarna är han skivaktuell.

Annons
 

Landskronabördige Jerry Carlson är åter skivaktuell. I maj släpptes albumet Rewind, med 15 av pianistens egna favoritlåtar och på självaste midsommarafton gavs  EP:n ”Paraiso” ut med sex egenkomponerade spår.
– Just nu håller jag på med att spela in och skriva musik. Det finns inte mycket annat man kan göra och det passar mig ganska bra faktiskt, säger Jerry Carlson när Landskrona Direkt når honom på tisdagen.

Även om Jerry Carlson sedan länge bor i Hudiksvall så har de senaste två skivorna släppts via det lilla oberoende skivbolaget Melody Records i Landskrona.
– Paraiso är en mycket bra skiva, försäkrar Bosse Nilsson på skivbolaget.
– Den är så pass bra att jag är övertygad om att låtarna på plattan kommer att bli någon annan musikers favoritlåtar, säger han och tror att det bara en tidsfråga innan vi får höra svenska versioner på låtarna.

Jerry Carlson har satt outplånliga bilder på näthinnan från den som en gång sett honom köra live, eller för den delen med en brinnande flygel – i TV4:as ”Talang” eller när han tog sig till delfinal i ”Sikta mot stjärnorna”.

När Jerry Carlson turnerar så gör han det både inom och utom landets gränser. Ibland under eget namn men även tillsammans med ”The Legends” som är en hyllningsshow till Elvis Presley, Roy Orbison och Jerry Lee Lewis.
– Jag producerar livekonserter och skulle bland annat gjort en turné i våras som heter ”Piano Kings Of Rock And Roll” – en hyllning till Fats Domino, nyligen bortgångna Little Richard – och Jerry Lee Lewis förstås. Bland annat med Jerry Lee Lewis syster.  Men showen blev inställd såklart.  Det är osäkert vad som sker med den. Detsamma gäller för höstens turné som jag producerar med The Legends, säger Jerry Carlson.

Helt utan framträdande har våren dock inte varit.
– Henrik Åberg och jag har sänt live ifrån Hudiksvalls Teater. Det blev ett 10-tal livesändningar som nu släpps på DVD om någon vecka ”Best Of Corona Live”, berättar Jerry Carlson.

Frågan är då hur en ung Landskronapåg hamnade i klorna på den amerikanska rock´n rollen och sedermera det latinamerikanska gunget.
– Jag har alltid beundrat ”The Mavericks” och dom har influerat mig mycket i mitt skrivande. Det var dom som gav mig ett mer gediget intresse av countrymusik och sedermera den latinamerikanska musiken. Amerikansk musik har varit där ifrån början och jag vet inte riktigt hur det började, men det är ju helt enkelt bra musik, säger han och skrattar hjärtligt.

EP:n Paraiso är inspelad i Sverige, Spanien och rent av på Kuba och medverkar gör hela 17 musiker ifrån hela världen.
– Vi spelade in ”Paraiso” delvis på Kuba – i Cienfuegos, det heter även en av låtarna på CD:n, säger Jerry Carlson.

Själva huvudspåret, låten ”Paraiso” vill Jerry Carlson inte uttala sig så mycket om. Inte mer än att den skrevs på Mallorca och tillkom mycket tack vare resesällskapet som var ingen mindre än Ted Åström känd från bland annat Sällskapsresan.
– Sen åkte jag och en vän till Kuba och i Cienfuegos hittade vi några musiker som spelade på ett stort tak. Vi bad dem spela med i låten för att göra en musikvideo, berättar Jerry Carlson som sedan i slutförde videon i en bil i Havanna.
– Och det med hjälp av folk som aldrig hållit i en kamera…  men jag skulle inte kunna göra det bättre själv, säger han och skrattar åt minnet.

Musikerna på taket kontaktades åter och med hjälp av en lokal studio spelades några låtar till in.
– Det mesta sattes ihop i min egen studio. Tack vare modern teknik och kommunikation kunde jag komplettera i efterhand med musiker ifrån Cienfuegos. En del av plattan spelades in på liknande sätt med musiker ifrån Venezuela. ”Paraiso” var den första riktiga latinolåten jag skrivit och det var så kul för att alla på plats var så imponerade av den, säger han och på skivans sista spår  ”Graveyard Of Love” finns en något oväntad kombo.
– Det är Jerry Lee Lewis gitarrist som spelar fiol på den,  avslutar Jerry Carlson.

Det svänger om Jerry!

Lyssna på hela EP:n här.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser