Paris – Barcelona – Landskrona – Direkt

Paris 2017 - Seine d'Amour. Foto: Håkan Karlsson
2018 slogs det rekord när denna bild av Christer Strömholm såldes på Bukowski. Bilden som heter ”PARIS, 1962” gick för en sammanlagd summa av 223 125 kronor och var printad av fotografens assistent Örjan Kristenson. 
Foto: Christer Strömholm

Bukowskis Contemporary Art & Design slog fotovärlden med häpnad 2018. Fotografiet ”Paris, 1962”, även känd som ”Pojkarna med handväskorna”, av Christer Strömholm blev då det dyraste fotografiet av fotografen som någonsin sålts på auktion med ett slutpris på 223 125 SEK.

Mellan 1985-1999 var Örjan Kristenson, nu mera Landskronabo,  medarbetare till svensk fotografis nestor, Christer Strömholm. Fotografiet som såldes 2018 för rekordsumman hade Örjan printat. På dagen för klubbslaget satt han på Landskrona Konsthall och berättade om sina egna bilder som då fanns utställda men han kunde inte låta bli att kommentera auktionen.
– Äntligen börjar det bli lite priser på fotografi i Sverige, sa Örjan Kristenson då.

– Det svenska klassiska fotografiet har länge varit förbisett trots sin höga kvalitet och därför känns det väldigt roligt att vi kunde presentera ett nytt rekord på auktionsmarknaden, sa Karin Aringer, specialist på samtida konst och fotografi på Bukowski vid tidpunkten.

I dag hoppas Skånes Auktionsverks Joakim Karlsson att det ska visa sig  skåningarna fått upp ögonen för fotografiet som väggkonst.
– Själv är jag väldigt fotointresserad och är förtjust i svartvitt fotografi och ikväll har vi mycket av den varan.  Landskrona är fotostaden i landet och det vore väldigt kul om det nu sker ett genombrott för fotografiet på våra auktioner.

Flera lokala fotografer finns representerade på dagens stödauktion för Landskrona Direkt. Anders Cöster, Caysa Molin, Jens Jentin Lindberg, Thomas H Johnsson, Thor-Björn Johansson, Niklas Lövgren, Hans Jonsson och Örjan Kristenson har vi tidigare skrivit om.

Även Landskrona Direkts Håkan Karlsson som är en flitig flanör- och gatufotgraf har ett verk med på stödauktionen och precis som hans store inspiratör är det tagit i Paris, fast då 55 år efter mästare Strömholm.
– Det var ett mäktigt åskoväder som drog in över Paris norrifrån. Kärleksparen vid bron alldeles intill Notre-Dame tog ingen notis. Det började droppa och snart skulle himlen öppna sig. Molnen var ovanligt imponerande, säger han.

Åter till Christer Strömholm. Pojkarna med handväskorna må vara hans mest klassiska bild men som god tvåa kvalar Barcelona 1959, även känd som Den bleka damen in. Ett exemplar av den är som bekant en av de verkliga höjdpunkterna vid dagens stödauktion. Även den framtagen av Örjan Kristenson.

Vågar vi hoppas på ett lokalt fotoprisrekord på Skånes Auktionsverk.

Paris 2017 – Seine d’Amour. Upplaga 2/9.  Lägg ett bud på det inramade fotografiet >>
Foto: Håkan Karlsson

Världens dyraste fotografier
Tyske fotografen Andreas Gurskys (1955) gör till storleken enorma fotografier. Han innehar toppnoteringen med drygt 37 miljoner kronor för sin bild Rhein II som såldes i 2011 på Christie’s i London. Då hade hans fotografi 99 Cent II Diptychon sålts på Sotheby’s 2007 för 28,5 miljoner kronor. Christie’s sålde ett halvår innan världsrekordnoteringen, Cindy Shermans självporträtt, Untitled#96, ur serien Centerfold, för drygt 33 miljoner kronor. 2012 sålde samma auktionsfirma Jeff Walls Dead Troops Talk för 31,4 miljoner kronor.  

Läs mer: 
Ikonisk bild under klubban

Till arkivet