Ikonisk bild under klubban

Bleka damen, Barcelona 1959, printad av Örjan Kristenson går under klubban på stödauktionen för Landskrona Direkt.
Bleka damen, Barcelona 1959, printad av Örjan Kristenson går under klubban på stödauktionen för Landskrona Direkt.

Tisdagen den 9 juni hålls en stödauktion för Landskrona Direkt på Skånes Auktionsverk. Auktionen går av stapeln online på auktionsverkets hemsida. Redan nu kan det vara en bra idé att registrera sig för ett konto om man inte har ett sedan tidigare. Bland toppobjekten hittar vi två svartvita silvergelatinfotografi skänkta till nättidningen av Örjan Kristenson som under många år var assistent och medarbetare till Sveriges genom tiderna främste fotograf, Christer Strömholm.

Christer Strömholms betydelse för svensk fotografi kan inte nog poängteras. Han har inspirerat generationer av fotografer. Det var genom utställningen ”9 sekunder av mitt liv” på Moderna Museet 1986 som han blev känd för den breda publiken. Till utställningen hade Örjan Kristenson engagerats som retuschör av utställningsbilderna. Ett samarbete som föll väl ut. Under 15 år var Örjan Kristenson assistent och medarbetare till Christer Strömholm.

Örjan printade – CHR käkade hallonbåtar
När Christer Strömholm tilldelades 1997-års Hasselbladspris vid en ceremoni på Radisson SAS Park Avenue Hotel i Göteborg under våren 1998, var det Örjan Kristenson som fick medaljen. Det var medarbetaren som printat alla bilder som fanns i boken och på utställningen.  Pristagaren nöjde sig med de 270.000 kronorna.
– Han var en farsafigur för mig. Min egen pappa dog när jag var 14. Jag blev nästan Christer. Jag fixade med utställningar. Tog hand om samlare. Han ville hellre läsa Bill och Ben-böcker och käka hallonbåtar, minns Örjan Kristenson.

Den bleka damen, Barcelona 1959 är tillsammans Paris 1962, två små pojkar med handväskor, Christer Strömholms förmodligen mest kända bilder. Idag är bilderna ikoniska.
– Christer åtog sig ingen uppdragsfotografering. Han försörjde sig med diverse ströjobb. Bland annat var han reseledare och tog svenska turister med buss till Barcelona och Mallorca. Det var i en paus mellan guidningarna som han tog mod till sig och fotograferade den bleka damen, som i själva verket var vitpudrad. Han hade sett henne flera gånger i Barcelona. Man kan se på negativen hur han närmat sig henne, berättar Örjan Kristenson.

Bilden som assistenten och vännen nu lämnat till stödauktionen printade han under tiden han bodde med den världsberömde fotografen. Den är framkallad på Ilford Multigrade fotopapper med AGFA neutol NE framkallningsvätska.
– Den är skrapretuscherad med skalpell och prickad med Spotone retuschfärg, minns Örjan Kristenson.

Christer Strömholm överlätt allt som oftast kopistjobbet åt sina assistenter. Hans kritiska öga var däremot inte nådigt. Fotopapperet Orwo, körde på 1980-talet en reklamkampanj där man använde sig av Bleka damen tillsammans med fotografens handskrivna instruktioner på bilden.
 ”Ansiktet överdrivet vitt”, ”OBS, liv i det svarta”, ”Retusch”, ”Fy”, ”Kontrast” ”Slut bilden”, ”Ögonbrynen och ögonfransarna MYCKET svarta”, stod då att läsa på bilden. Här gällde det att efterbelysa, pjatta och gnugga högdagrar tills mästaren blev nöjd.
– Jag minns, säger Örjan Kristenson och skrattar.
– En gång tvingades jag rent av göra en taskig bild så att han kunde skriva på den.

De som redan studerat Örjans Kristensons print av Bleka damen håller den högt i sammanhanget och menar att den i sin balans mellan det hårda och mjuka är precis där Christer Strömholm ville ha den.
– Jag har haft fördelen av att ha sett hur andra assistenter tolkat bilden, säger Örjan Kristenson.

Den Bleka damen finns avbildad på omslaget till “La Petite Encyclopédie de la Photographie”, från 2011. I boken behandlas världens 220 mest betydelsefulla fotografer.
– För mig och många andra fotografer tillhör han dock världens tio bästa, inflikar Örjan Kristenson.

Christer Strömholm utnämndes 1993 till professor i fotografi av regeringen.

T-B gör det berömda balkonghoppet
Några år innan Örjan Kristenson stegade in med sin fotoportfolio till Christer Strömholm så hade han fått i uppdrag att fotografera en bild som skulle utgöra grunden till en affisch för Balettakademins examensföreställning. Tillsammans med sistaårseleven T-B testades olika platser i Stockholm.
– Jag ville att bilden skulle symbolisera staden och dansen, berättar Örjan Kristenson som fann platsen rakt under Stomatolskylten på Södermalm.

– Vi knackade på och frågade om vi fick låna ägarens balkong. Torbjörn gjorde sitt danshopp. Jag satte den på första försöket. För säkerhets skull fick han göra två, tre hopp till. På den tiden var det ingen motor i kameran jag använde, minns fotografen.
– Däremot stupade det fritt ner. T-B var inte bara en skicklig dansare han var dessutom en våghals. Han hamnade sedermera i New York.

Örjan Kristenson var under åren 1985-1999 assistent och medarbetare till Christer Strömholm.
Ofta ser man att hans efternamn stavas med två S.
– Enligt folkbokföringen gäller det men inte enligt mig och farfar, säger Örjan Kristenson med ett leende.

Efter en arbetsplatsolycka på Sydsvenskan i Malmö, fotograferar han idag ”saker som inte rör på sig så mycket”. Människor är därmed ofta påtagligt frånvarande i hans senare bilder.

T-B, Stockholm 1983, printad 1988. Signerad på baksidan av fotografen Örjan Kristenson I/IX.
Örjan Kristenson lägger en sista varlig hand med skalpell och pensel på sin egen bild ”T-B, Stockholm 1983” innan den säljs på tisdagens auktion.
Med pensel och speciell retuscheringsfärg prickar Örjan Kristenson skickligt i de missar som finns i bilden.
Örjan Kristenson är en av många kulturpersonligheter i Landskrona som bidrar till att Landskrona Direkt ska överleva.

Till arkivet