Annons

Veteraner vill rädda unik ångspruta

Trots att Göte Hilding fyller 84 och att Björn Lind är 76 så hade de inte några större problem att klättra upp i den 127 år gamla ångsprutan som de båda vill se i stadsbibliotekets lokaler.

Hur många liv den räddat vet ingen, ångprutan som står i ett skjul på Räddningstjänsten i Landskrona. Det är dock ganska exakt 100 år sedan den togs ur bruk. Nu vill två före detta brandmän att ångsprutan ska komma stadens innevånare till del. De vill se den i stadsbibliotekets lokaler i centrala Landskrona. Detta för att det var just i de lokalerna den stod när den användes.

Annons
 

Stod i kommunens förråd i 60 år
Det var Björn Lind som arbetat på räddningstjänsten mellan 1962 och 1979 som fick idén att ställa ångsprutan på stadsbiblioteket.
– Det var när den före detta brandmästaren Göte Hilding drog fram och visade mig ångsprutan som idén kläcktes. Tillsammans jobbar vi nu båda för att det ska bli verklighet, säger Björn Lind.
– Jag hittade ångsprutan i kommunens förråd för 40 år sedan och då sa jag till dom att den inte skulle stå där, säger Göte Hilding och såg till att den hamnade hos räddningstjänsten.
Det betyder att ångsprutan stod i förrådet mellan 1920 och 1980.

84-årige Göte Hilding, som i många år kört den gamla brandbilen, en A-ford, på julskyltningar och på Thulinträffar för att ta två exempel, har full koll på den gamla ångsprutan.
– Den är i perfekt skick. Inte en enda del är utbytt. Allt är original. Och det är inte vanligt på maskiner som har 127 år på nacken, säger han när han går runt och visar på diverse detaljer.
– Där eldade man för att få upp ångtrycket så att vattnet kunde spruta långt, säger han och öppnar en liten lucka bak på ekipaget.

Drogs fram med häst och vagn
Göte Hilding, som jobbade på brandkåren från 1959 till 1996, först som brandman och sedan de sista tio åren som brandmästare, förklarar varför ångsprutan togs ur bruk.
– Det var för att brandbilarna kom. Vår ångspruta drogs fram av hästar. Så den blev helt enkelt omodern, säger han och skrattar.

Det är Björn Lind som håller kontakt med kommunen i fråga om att flytta ångsprutan.
– Jag har en lista med lite olika grejer som jag då och då tar upp med kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg och detta är en av punkterna, säger Björn Lind.
– Men nu har jag skickat över bollen till kulturförvaltningens chef Christian Dahl och han var i eld och lågor, om uttrycket tillåts, när vi visade upp klenoden, säger Björn Lind.

Det kan dock bli lite trixigt att få in den stora ångsprutan i bibliotekets nuvarande lokaler.
– Vi tänker att den kunde stå i hörnan till vänster när man kommer in. Man kommer dock att få montera ner fönstret och ta in den där, säger Björn Lind som dock är optimistisk.
– Det handlar ju bara om att vilja göra det och om jag tolkat signalerna rätt så kommer det att bli verklighet en vacker dag, avslutar Björn Lind.

Göte Hilding berättar att ångsprutan kunde spruta 2000 liter vatten per minut och att trycket i slangarna var cirka nio kilo.
– Jag skulle tro att den fungerar idag om man jobbade lite på den, säger den före detta brandmästaren.

Ångsprutan är prisad.

Varje torsdag träffas pensionerade brandmän på räddningsstationen för att snacka gamla minnen. Här sitter Björn Lind och Göte Hilding och tittar på historiska fotografier.

Till vänster syns ångsprutan bakom två hästar utanför den gamla brandstationen och det nuvarande stadsbiblioteket.

En kommentar till "Veteraner vill rädda unik ångspruta"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Fortsatt oklart om ångsprutans framtid

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser