TB i ropet

Thor-Björn Johansson är utbildad av legender som Anders Petersen och Christer Strömholm.
Thor-Björn Johansson är utbildad av legender som Anders Petersen och Christer Strömholm.
Thor-Björn Johansson är utbildad av legender som Anders Petersen och Christer Strömholm.
Fotograf Thor-Björn Johansson är utbildad vid Christer Strömholms 3-åriga fotoskola i Stockholm.

Thor-Björn Johansson, eller kort och gott TB är bokstavligen talat i ropet. Just nu finns fotografens senaste bok med i utställningen om Svenska Fotobokspriset 2020, om en månad invigs hans utställning om lotsar på Landskrona Museum och innan dess kan man buda hem ett par av hans magnifika bilder på Skånes auktionsverk.

Fotograf Thor-Björn Johansson från Landskrona kan bättre än de flesta måla med ljus. Hans känsla för form är likaså enastående men så har han också delat skolbänk med de riktigt stora namnen inom svensk fotografi, Dawid, Anders Petersen och Gunnar Smoliansky.

Thor-Björn Johansson tog nämligen examen vid Christer Strömholms 3-åriga fotoskola i Stockholm 1972. Tidigt började han arbeta som frilansande fotograf. Sedan början av 1990-talet är hans inriktning konstfotografi med årliga utställningar och hittills två utgivna fotoböcker.

Hans senaste bok ”Det som var är” finns just nu med i en utställning på biblioteket med nominerade och prisade böcker i Svenska Fotobokspriset.
– Vi är glada att redan nu fått hit utställningen som kommer att vara kvar över fotofestivalen i september, säger bibliotekarie Annika Liljengren.
– Passa samtidigt på och titta i Thor-Björns fina bok. Den är gul och lätt att hitta.

Thor-Björn Johansson är en hängiven konstfotograf men räds inte det rent dokumentära. I sommar med start den 28 juni visas hans fotoutställning Lotsar och båtsmän i Öresund på Landskrona Museum.
– Lotsarna och båtsmännen vid Helsingborgs lotsstation har bjudit med mig på fina turer på Öresund. Det har nästan varit som en pojkdröm som gott i uppfyllelse när jag fått följa med de ut och ta del av deras spännande arbete. Ett jobb man knappt vet finns men som pågår dygnet runt. Året runt. Fascinerande, säger Thor-Björn Johansson som utöver fotograferandet är en hängiven seglare.

Under fotofestivalen i Landskrona 2018 ställde Thor-Björn Johansson ut på hemmaplan och han gjorde det med en unik närstudie av ett ytterst begränsat område av stadens gamla järnvägsspårområde.
– Min utmaning i projektet NÄRA har varit att betraktaren utifrån sin värld ska kunna beröras av de abstraktioner verkligheten visar vid denna tysta plats, berättar han som skänkt en bild ur serien till Landskrona Direkts stödauktion.

Porträtterade Maj Sjöwall på Ven
Samma år visades Thor-Björn Johanssons utställning ”Människor på Hven 1978-2018” på Landskrona Museum. Ett samtidsdokument från sent 70-tal som fyrtio år senare kompletterats med en serie av 16 nytagna porträtt. Thor-Björn Johansson är ödmjukheten personifierad. Som fotograf är det med största respekt han avporträtterar sin omgivning. Över ett glas öl träffade han då bland andra deckardrottningen Maj Sjöwall, som slagit ner sina bopålar på ön.

Maj som tillsammans med sin man Per Wahlöö skrev tio böcker om kriminalkommissarie Martin Beck, startade det som i dag kallas den svenska deckarvågen. På dagen en månad sedan avled Maj Sjöwall på ett äldreboende i Landskrona. Hennes böcker lever kvar, liksom det fantastiskt fina porträtt som Thor-Björn Johanssons tog. En bild han endast framkallat i tre exemplar. En av dessa har skänkt till stödauktionen.
– Jag är mycket glad att jag fick möjlighet att träffa henne. Hon månade liksom ni om det fria ordet. Det är viktigt, avslutar Thor-Björn Johansson.

Fram till och med slutet av september visas Svenska Fotobokspriset i bibliotekets entré. Här kan man ta del av fotografers, författares och formgivares spännande och vackra fotoböcker. Den gula längst ner i mitten på den främste hyllan är skapad av Landskronafotografen Thor-Björn Johansson. Ta gärna en titt i den!
Detta silvergelantinfotografi, 1/3. ”Maj Sjöwall, Ven 2017”. Dagmått 18,5×18 cm och signerat av fotografen Thor-Björn Johansson kan du buda hem på stödauktionen för Landskrona Direkt.  Lägg bud här >>

Relaterat

Läs mer om stödauktionen och stödfonden.

Till arkivet