Annons

Läsare skänker konst

Verk av bland annat Martin Emond, Ulrica Hydman Vallien, Bengt Orup och Anders Österlin har skänkts till Landskrona Direkts stödauktion av läsare.

Om knappt två veckor hålls stödauktionen för Landskrona Direkt på Skånes Auktionsverk. Att konstnärer skänkt verk har vi skrivit om tidigare. Men även våra läsare har uppmärksammat auktionen och lämnat in objekt som kommer att ropas ut. Du kan redan nu gå in på Skånes Auktionsverks hemsida och lägga bud.

Annons
 

En litografi som kommer att gå underklubban har signaturen Anders Österlin. Han har bland annat ställt ut med Öyvind Fahlström och Carl Fredrik Reuterswärd i Umeå 1960 och tillsammans med John Melin 1963 samt tillsammans med Bertil Lundberg i Uppsala 1961.

Ett annat välkänt namn är Bengt Orup som under 1970-talet helt hängav sig åt den konkretistiska målningen vilket syns tydligt på de två små signerade färglitografierna som lämnats in av två läsare.

Bruno Karlsson var en svensk målare, tecknare, grafiker och teckningslärare som först bedrev självstudier i målning och teckning innan han studerade vid Konstfackskolan 1947-1948 och vid Teckningslärarinstitutet 1956-1960. Han har medverkat i utställningar i Norge, Finland, Polen, Österrike, Frankrike, England, USA samt på Hässelby Slott och Dalarnas museum. Han finns representerad i auktionen med en signerad litografi.

Klassiska lokala målare
Det finns konstnärer som ofta syns i Skånes Auktionsverks kataloger. En av dessa är Gustav Rudberg. Han föddes i Stockholm men växte delvis upp på Ven där han också under sitt vuxna liv bodde och målade under sommarhalvåret. Två signerade litografier har skänkts till auktionen.

En Landskronakonstnär som är representerad på såväl Nationalmuseum i Stockholm som på  Statens Museum för Kunst i Köpenhamn är Martin Emond. Han var alltsedan debuten 1922 en mycket flitig utställare, inte minst med gruppen “Nio Unga” samt utställningsföreningen Färg och Form. Han var produktiv och en av de mer framträdande skildrarna av det skånska landskapet. Den tavla som en av Landskrona Direkts läsare skänkt är en oljemålning.

Vindsfynd
En läsare kom in på redaktionen en  dag och i handen hade han en rulle. Det visade sig vara en kolteckning av Ulf Berg som han hittat på sin vind.
– Den har följt med mig i diverse flyttar sedan 70-talet, sa han.
Ulf Berg är representerad vid Statens konstråd, Landskrona museum, Landskrona stadshus, Kristianstad läns landsting, Skissernas museum i Lund, Malmöhus läns landsting, Malmö kommun, Grønlands Hjemmestyre, Aasiaat kommun på Grønland, Drakabyggets konsthall, Örkelljunga kommun och Kävlinge kommun.

En av de mest kända konstnärerna som har sin signatur på verk som skänkts är Ulrica Hydman Vallien. Glaskonst och måleri är det som hon är mest känd för. Tisdagen den 9 juni går det dock att ropa hem en matta med konstnärens karakteristiska figurer.

En av läsarna kom in med ett fotografi. Det föreställer en rad med utedass på Bastugatan i Stockholm fotograferat av Lundafotografen Ove Hallin, samma dass har förövrigt fotografen Christer Strömholm också förevigat.

Foto på utedass på Bastugatan i Stockholm av Ove Hallin.

Även verk av Ulf Berg, Bruno Karlsson och Gustav Rudberg har skänkts av läsare.

Här är länkar till de olika verken på Auktionsverkets hemsida. 
In och lägg bud på…

Läs mer om stödauktionen och stödfonden.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser