Tavlor, foto, glas och keramik på stödauktion

Målningen till vänster är skänkt av Monika Nordengren och de två printarna till höger kommer från Tim Timmey. Den lilla tavlan i mitten är målad av Celesté och den blå vasen har signaturen Lena Olsson.
Köpenhamnskonstnären Stine Hvid har målat en tavla specifikt för stödauktionen till Landskrona Direkt. Lägg ett bud på den här >>

Det kan inte ha undgått någon att det arrangeras en stödauktion för Landskrona Direkt på Skånes Auktionsverk den 9 juni. Vi har tidigare skrivit om Ullastina Larsson och Rose-Marie Bengtsson och deras gåvor till auktionen. De är dock långt ifrån ensamma om att stödja tidningen. Sammanlagt rör det sig om verk av cirka 60 fotografer och konstnärer som kommer att finnas representerade i onlineauktionen.

Landskrona Direkt hade på lördagen öppet på redaktionen för att visa upp de flesta verk som skänkts till den stödauktion för tidningen som ska hållas den 9 juni. En jämn ström av nyfikna var på plats. Och för de som inte kunde komma i lördags så ges en ny chans att se verken på torsdag mellan klockan 11 och 16.

Streetart
Tim Timmey är just nu aktuell med en soloutställning på Galleri Ekvall & Törnblom i Stockholm. Hösten 2019 deltog han i Galleri Direkts utställning som bland annat innehöll streetart.
– Det jag minns mest var den härliga stämningen, det var i slutet av sommaren och det målades samtidigt en muralmålning av Stine Hvid på gården och alla var glada, minns Tim Timmey.

Tim Timmey är i full färd med att sätta färg på lekplatser, skolgårdar, förskolor och fritidshem runt om i Skåne där han skapar spännande möjligheter till lek och rörelse.
– Just nu bygger jag två stora skulpturer till Helsingborgs stad som ska stå på torget utanför Dunkers. Bänkar med inspiration av cirkeln, det ska stå runda planteringsbäddar intill skulpturerna. Annars är det fler aktivitetsbanor på skolgårdar som gäller så fort det är bra väder, säger konstnären som skänkt två inramade printar till stödauktionen.

Även Stine Hvid skänker ett verk. Hon har skickat en målning som hon gjort speciellt för auktionen.

En annan som ställt ut på Galleri Direkt och som skänkt ett verk är Elena Hafström.
– För mig är det en självklarhet att ställa upp. Landskrona Direkt gör mycket för kulturen i Landskrona, säger hon och skänker en akvarellmålning.

Först ut att ställa ut på Galleri Direkt var Susanne Wärn-Persson som nyligen öppnat Galleri Gamla Kyrkogatan mitt emot Landskrona Direkts redaktion. Hon har skänkt en akrylmålning.
– Det var en ära för mig att få vara först att få ställa ut på Galleri Direkt. Det var i maj förra året och det betydde mycket för mig, säger Susanne Wärn-Persson.

Konstnären och galleristen Peter Plato som driver ArtGallery PeterPlato har även han skänkt en tavla.
– Som gallerist vet jag vad Landskrona Direkt betyder. När de beskrev sin situation så tvekade jag inte. Såklart vill även jag medverka till att Direkten överlever, säger Peter Plato.

Blandteknik på canvas
Tavlor av Annika Reinhold är lätta att känna igen. Så är även den som hon skänkt till Landskrona Direkts stödauktion.
– Ja, det är kul att man blir igenkänd i sin konst, säger hon och berättar om tavlan hon skänkt.
– Först har jag målat på en canvas och sedan har jag tryckt blommor som är som vackrast i maj månad på detta. Därefter har jag målat lite till. Det betyder att det bara finns ett exemplar av tavlan, säger hon och överlämnar gåvan.
– Landskrona Direkt har alltid ställt upp på alla vis. Jag sa ja direkt när jag fick frågan.

Blå vas
En annan som skänkt ett verk till Landskrona Direkts stödauktion är keramikern Lena Olsson.
– Det är klart att jag vill bidraga. Jag läser Landskronas Direkt varje dag, hälsar hon från sin ateljé på Onsjögatan.
– Jag har sålt ett par andra vaser liknande denna och jag hoppas att folk nu lägger bud.

Någon direkt titel har inte vasen som hon tillverkade för något år sedan.
– Nej, jag brukar hålla det där med titlar enkelt. Ska den ha någon titel så blir det helt enkelt ”Vas”.

Konst från Ven
Konstnären Céleste som har sin ateljé och permanenta utställning på Marielund på Ven. I skrivande stund har hon satt sig i karantän på ön i väntan på att den värsta faran med coronaspridningen är över. Det hindrar dock inte henne från att bidraga till stödauktionen.
– Jag skickar med en liten tavla när min son är inne på Ven och klipper gräset här, hälsar Céleste från sitt lilla paradis på ön mitt i Öresund.

En annan konstnär som har sin ateljé på Ven är Monika Nordengren.
– Jag och Lennart (Söderberg) sitter här inne på Ven och tar det lugnt såhär i coronatider. Men så klart ställer jag upp med en tavla, säger hon.

Foto allt mer vanligt på auktioner
Fotokonst blir allt mer vanligt på auktioner. Detta märks även när det är dags för stödauktion. En lokal fotograf som lämnat in två fotografier är Caysa Molin.
– Det är ett foto som föreställer ett hus nere vid energiknuten och det andra fotot föreställer en vän i en lite annorlunda situation, säger hon och skrattar.

En annan lokal fotograf som också skänkt två fotografier är Jens Jentin Lindberg.
– Landskrona Direkt är mycket viktig för stan. Jag har både skickat en peng till stödfonden och lämnat in två foton. Jag hoppas att jag kan bidraga lite i alla fall.

Fler konstnärer kommer att presenteras inom kort.
– Vi är så oerhört tacksamma för det stöd som kulturen i Landskrona visar. Ödmjukt tackar vi alla som bidrar till vår stödauktion. Vi kommer successivt att skriva om alla, säger Håkan Karlsson på Landskrona Direkt.

Annika Reinhold läser Landskrona Direkt regelbundet och det vill hon fortsätta med. Därför tvekade hon inte att lämna en tavla.
Målningen till vänster är skänkt av Monika Nordengren och de två printarna till höger kommer från Tim Timmey. Den lilla tavlan i mitten är målad av Céleste och den blå vasen har signaturen Lena Olsson.
Susanne Wärn-Persson hälsade på redaktionshunden Zac när hon kom förbi med målningen ”Oops!”
Jens Jentin Lindberg har skänkt två fotografier. Här hittar du det ena.
Elena Hafström fyllde Galleri Direkt med akvareller nyligen. En av tavlorna har hon skänkt till Landskrona Direkts stödauktion.
Galleristen och konstnären Peter Plato var inte sen att skänka ett verk han också. Se Peters tavla här >>
Även Caysa Molin kom förbi med två fotografier. Här kan du bjuda på den ena av Caysas två tavlor.

Relaterat

Till arkivet