Solskenslektioner i coronatider

På Ven hålls sedan en månad tillbaka alla lektioner utomhus. Något som sannerligen tycks uppskattas av eleverna som bokstavligen odlar kunskap i dessa svåra tider.
På Ven hålls sedan en månad tillbaka alla lektioner utomhus. Något som sannerligen tycks uppskattas av eleverna som bokstavligen odlar kunskap i dessa svåra tider. Foto: Privat.

Det gäller att se det positiva i en märklig tid. Eleverna i årskurs 3 på Uranienborgs skola på Ven tycker minsann att de lär sig massor just nu.

– I fyra veckor har vi haft utomhuslektioner på grund av coronaviruset. Vi lär oss om Tycho Brahes renässansträdgård och vi använder oss av material som finns i naturen till matematik och andra ämnen, berättar Kajsa Hermansson Söderdahl och klasskompisarna  Vega Örtman och Nora Nilsson nickar instämmande.

Precis som vanligt så arbetar eleverna på Uranienborgs skola ibland enskilt och ibland i små grupper. – Vi har alla ämnen utomhus. Svenska, matematik, So och No ämnena, musik, bild och idrott…, poängterar dock Vega Örtman som i veckan bland annat sått fröer utomhus samtidigt som hon och klasskompisarna lyssnade på Evert Taube. Det hela som ett led i klassens projektarbete tillsammans med Skärgårdsöarnas skolor.

– Vi har byggt tallinjen med pinnar och delat upp tal. Vi har tittat i bäcken och sett vad som växer där. Vi tycker att det är ganska smart och vi lär oss mycket mera. Vi får mer frisk luft, vi rör på oss medan vi arbetar, säger Nora Nilsson och nog har tjejerna redan hunnit få rosor på kinderna.

Kajsa Hermansson Söderdahl, Vega Örtman och Nora Nilsson tar igen sig i Tycho Brahes renässansträdgård. Sämre klassrum finns. Foto: Privat.
Matematik utomhus är lärorikt….
….och kul!

Till arkivet