Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.1°C 14m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Digitalt Valborgsfirande i år

Scouterna tackar varandra för väl genomförd båltändning och vaktning av densamma.

Landskrona har en lång tradition av Valborgsfirande med bål på stranden och den unika traditionen med kampen mellan Vintergreven och Sommargreven till häst. I år tar firandet ny form och firas digitalt.

Annons
 

På grund av den rådande coronapandemin och begränsningarna för evenemang har Landskrona stad gjort en anpassning av det traditionella Valborgsfirandet den 30 april.
– När vi fick beskedet att Landskronas Valborgsfirande var omöjligt att genomföra i sin vanliga form, så kände vi direkt att vi ville prova ett annat alternativ. Just nu är det extra viktigt att vi firar och gör saker tillsammans, fast på ett nytt sätt, säger Christian Dahl, förvaltningschef på kulturförvaltningen.

Landskrona stad skapar ett digitalt evenemang som innehåller sånger till våren, majbål, tal och den traditionella kampen mellan Vintergreven och Sommargreven till häst i samarbete med Landskrona Ridklubb. Årets Valborgstalare är Carl-Martin Vikingsson, även känd som frontfigur i Landskronabandet Svenska Akademien.
– Det är en stor ära och verkligen ett hedersuppdrag att i dessa svåra tider få medverka som årets Valborgstalare i hemstaden Landskrona, säger Carl-Martin Vikingsson.

Allt medan solen sjönk bakom Ven på tisdagskvällen sprakade det i årets majbål. Vindstilla och ljuvligt. Förutsättningarna kunde inte vara bättre när ett filmteam igår förevigade såväl brasan som Sommargrevens stenhårda kamp mot Vintergreven. Nyfikna kvällsflanörer längs Linjen satte sig på bänkarna och njöt av skådespelet.
– Klockan 19 den 30 april, på Valborgsmässoafton kommer den digitala Valborgsfilmen att visas på Landskrona stads kanaler på Facebooksida, Instagram och Youtube, säger projektsamordnare Niclas Lundblad allt medan scouterna ställde sig i en ring och bjöd på en uppmuntrande kampsång.

Kvällsflanörer på Linjen stannade nyfiket till och beskådade inspelningen av årets Valborgsfirande.

Sommargreven till vänster i bild  gör sig redo att ta sig an Vintergreven allt medan scouterna stod på bästa åskådarplats.
Foto: Anders Cöster.

Dramatiskt när lansarna slog mot varandra.
Foto: Michael Olsson.

Kampen är över och majbålet kunde tändas.
Foto: Michael Olsson.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser