Storsatsning på fotoböcker

Helene Schmitz är aktuell i New York, Tomelilla men inte längre i Landskrona.
Helene Schmitz är aktuell i New York, Tomelilla och Landskrona och rent av med en ny fotobok.

Fotoboken har hamnat i fokus på biblioteket. I veckan berättade vi om ett fotosamtal som kommer att ske under ledning av Thor-Björn Johansson och en workshop i ljussättning med Johan M Andersson. Nu vankas det fler godbitar för den fotointresserade.  Vad sägs om föredrag med Helene Schmitz, workshop med DAWID och föreläsning med Linda Bergman.
– Och mer är på gång, utlovar bibliotekarie Annika Liljengren.

Projektet Fotoboken – kulturstöd, föredrag och workshops som baseras på ett antal Kulturrådsstödda fotoböcker har i vår ett digert programutbud och intresse tycks inte saknas.
Redan är workshopen med Johan M Andersson fullbokad och intresset för en plats till fotograf Helene Schmitz föredrag den 15 mars är mycket stort.

Helene Schmitz är just nu aktuell med utställningar på både Tomelilla Konsthall och på Fotografiska i New York.  2016 kunde man se hennes ytterst personliga bilder på Pumphuset och nu kommer hon åter till Landskrona för att berätta om sin senaste bok Thinking like a mountain och om sina många spännande fotografiska äventyr där hon har intresserat sig för den sköra och våldsamma relationen mellan natur och människa.

Dawid håller en workshop
Den 18 april kommer Björn Dawidsson eller kort och gott Dawid till Landskrona för att hålla en workshop. Dawid är en av Sveriges främsta fotografer och var en av de första som arbetade med konceptuellt fotografi. Han kommer att börjar dagen med att presentera två av sina nyare böcker; ”This is a Photograph” och ”VÄLSTÅND”. Därefter tittar man på det material som deltagarna har med sig och därefter förs sedan en diskussion om hur dessa skulle kunna presenteras i en, eller flera, böcker. Här är deltagarantalet satt till åtta personer och har en anmälningsavgift på 500 kronor.

Den 19 april kommer sedan Linda Bergman och föreläser om vad en fotobok är/kan vara samt diskuterar hur det är att arbeta med digitala respektive tryckta publikationer med utgångspunkt från VERK tidskrift och hennes förlag Boris Press. Linda Bergman lägger lite extra fokus på texter i fotoböcker, i och med att hon skriver till fotoböcker.

Linda Bergman är konstnär, curator, konstvetare och skribent/kritiker utbildad på bland annat Stockholms universitet, Uppsala universitet, Linnéuniversitetet och Konstfack. Linda Bergman är chefredaktör för och medgrundare av VERK tidskrift, som 2018 fick Publishingpriset för bästa webbtidning. VERK tidskrift har fokus på nordisk kamerabaserad konst, dvs. fotografi och video. Linda Bergman driver också bokförlaget Boris Press, som bland annat ger ut fotoböcker.

Anmälan för att försäkra sig om en plats görs på mejl till biblioteketvuxen.program@landskrona.se.

Programmen är en del av projektet Fotoboken – kulturstöd, föredrag och workshops. Projektets arrangemang baserar sig på ett antal Kulturrådsstödda fotoböcker utvalda av fotograferna Johan M Andersson, Jonas Dahlström, Thor-Björn Johansson, Håkan Karlsson, Örjan Kristenson och Simone Magaard som ingår i projektets referensgrupp och är bosatta i Landskrona med omnejd.

Arrangörer: Landskrona bibliotek, Landskrona museum, Landskrona Foto, Fotoförfattarna. Arrangeras med stöd av Region Skåne.

Relaterade länkar:

Till arkivet