Annons

Finns det möss i kyrkan Janne?

Janne Lindell fick under sin första dag som Sofiavärd inte syn på mössen i kyrkan.

Det finns möss i kyrkan. Tre år efter totalrenoveringen av Sofia Albertina har små gnagare flyttat in i kyrkan. Landskrona Direkt skyndade till helgedomen och ställde Janne Lindell mot väggen.

Annons
 

Janne Lindell gjorde på tisdagen sin första dag som Sofiavärd i kyrkan.  Direktens utsände tog ingen hänsyn till att han var ny på jobbet utan gick rak på sak: ”Var är mössen Janne?”
De är väldigt folkskygga, började han och bedyrade att han endast sett mössen på bild och visade var han trodde de uppehöll sig när det fanns besökare i kyrkan.
– Antagligen bakom den där dörren, sa han och pekade på en pytteliten dörr under ett bord.

Det var strax innan första advent som det dök upp en liten dörr, en bit ovanför stengolvet i Sofia Albertina kyrka. Det var det första tecknet på att två kyrkmöss flyttat in i kyrkan. Sedan dess har man varje morgon kunnat hitta nya spår efter mössen.
– Vi har döpt de till Sofia och Albert och dom är som sagt mycket skygga men också mycket påhittiga, tillstår Janne Lindell.

Varje natt hittar de på nya bus som lokalvården Monica Helgeson upptäcker när hon öppnar kyrkan på morgonen.
– Först trodde jag inte mina ögon, men jag var snabb och knäppte ett kort som jag direkt skickade till vår kyrkoherde, berättar hon.

Mössens bus går att följa på församlingens sociala medier samt på digitala skärmar inne i kyrkan.  I skrivande stund har inläggen visats för nästan 20 000 människor samt gillats över 1000 gånger – och engagemanget ökar dagligen.
–  Vi har förstått att mössen är här för att stanna ett tag, och det får de gärna göra så länge de inte förstör någon egendom,  säger Eva-Lotta Grantén, kyrkoherde i Landskrona församling.
– Eftersom de är så påhittiga har vi har låtit vissa av busen finnas kvar i kyrkan för besökare att titta på,  försätter hon och ler.

Janne Lindell tar första dagen som Sofiavärd med ro.
– Jag ska förstås läsa på allt jag kan om kyrkan. Det finns mycket litteratur om Sofia Albertina och därmed många historier att berätta. Jag tycker exempelvis att det är mycket intressant att kyrkan har två torn,  det är ju ett fenomen som vanligtvis är reserverat för domkyrkor, säger han och vi lär väl få anledning att återkomma så snart han hunnit förkovra sig ytterligare.

Bakom denna dörr gömmer sig antagligen Sofia och Albert under dagtid.

Monica Helgeson är den som stött på mössen flest gånger. Foto: Maria Sääw.

Idén med mössen kommer från en församlingens assistenter, Maria Sääw, som har gjort något som heter “Elf on the shelf” (ett amerikanskt fenomen om nissar som hittar på bus under jultiden) sedan hennes barn var små. Församlingens kreativa pedagog Therese Latif hängde direkt på och slutresultatet går att se varje dag fram till jul. Foto: Maria Sääw.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser